13 Mayıs 2016 Cuma 20:27
Opel'de 'egzoz emisyon hilesi

Alman basınında çıkan haberlerde, Volkswagen'den (VW) sonra Opel Grubu'nun da egzoz skandalına dahil olduğu iddia edildi.
Alman Spiegel Dergisi'nin haberinde, Alman Devlet Televizyonu'na (ARD) bağlı Monitor dergisi, Spiegel ve Alman Çevre Yardımı (DUH) tarafından ortaklaşa elde edilen araştırmanın, Astra modelinde de egzoz emisyonlarını hatalı gösteren bir yazılım kullanıldığına ilişkin şüpheleri doğruladığı aktarıldı.
Haberde, aile aracı olarak tanımlanan Opel Zafira'nın yanı sıra Opel Astra modelinde de farklı sürüş durumlarında devreye giren bir yazılımın egzoz emisyon değerlerini olduğundan daha düşük gösterdiği ifade edildi.

Daimler'den yapılan açıklamada, 15 Nisan'da ABD Adalet Bakanlığının şirketten, "Amerika'daki araçlarının egzozlarındaki emisyon işleminin sertifika ve kayıt süreçlerini incelemesini" talep ettiğini bildirdi.Açıklamada, söz konusu talebin, ABD Adalet Bakanlığından gelen istek doğrultusunda şu ana kadar gizli tutulduğu ve Daimler'in Amerikalı otoritelerle tam işbirliği halinde iç soruşturmayı gerçekleştirerek tüm gerekli eylemleri alacağı belirtildi.Şubat ayında, ABD'deki bir grup Mercedes-Benz sahibi, bazı dizel araçlarının düşük hava sıcaklıklarında yasal emisyon seviyesinin üzerinde salınım yaptığını iddia etmişti.

"İddialar asılsız"
Ancak Opel'den yapılan açıklamada iddiaların asılsız olduğu belirtilerek, "Opel olarak egzoz emisyon testlerini yanıltan bir yazılım kullanmadığımızı bir kez daha vurgulamak istiyoruz" ifadelerine yer verildi.
Öte yandan, geçen yılın Eylül ayında ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), VW'nin emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu.
Bunun üzerine VW, dünya genelinde yaklaşık 11 milyon dizel motorlu aracında emisyon testlerinde yanıltıcı yazılım kullanıldığını kabul etmiş ve o dönemki İcra Kurulu Başkanı (CEO) Martin Winterkorn istifa ederken 10 üst düzey yöneticisinin de işine son verilmişti.

Son Güncelleme: 13.05.2016 20:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.