12 Mayıs 2016 Perşembe 16:03
Oyder Otomotiv Kongresi

İSTANBUL (AA) - Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, "Koç Topluluğu olarak ülkemize duyduğumuz inanç ve uzun vadeli bakış açımızla büyümeye ve yatırım yapmaya devam ediyoruz" dedi.

Çimen, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) tarafından, "Dijital Dünyaya Geçiş ve Başarı Odaklı İş Modelleri" ana temasıyla bu yıl 6'ncısı düzenlenen Otomotiv Kongresi'nin açılışında yaptığı konuşmada, şu anda Türkiye'nin gündeminin çok yoğun olduğunu söyledi.

Terör olaylarında vatandaşları kaybetmenin acısını yüreklerinde hissettiklerini dile getiren Çimen, hep birlikte sıkıntılı bir dönemde geçildiğini, bölgede iş yapan meslektaşların işlerinin zor olduğunu aktardı.

Çimen, "Türkiye büyük bir ülke bunların üzerinden gelecek ve huzur ortamı yeniden sağlanacak. Bu zor günlerde en önemli dayanağımız her zaman birlik ve beraberliğimizi koruyarak ileriye bakmak olmalı. Biz de Koç Topluluğu olarak ülkemize duyduğumuz inanç ve uzun vadeli bakış açımızla büyümeye ve yatırım yapmaya devam ediyoruz." diye konuştu.

Geçen yılsonu itibarıyla topluluk kombine cirolarının 144 milyar liraya ulaştığını hatırlatan Çimen, bu cironun ülke GSMH'si içerisindeki payına değindi. Çimen, topluluğun ihracatının toplam ihracattaki payının yüzde 9'unu teşkil ettiği bilgisini verdi.

Çimen, devletin tahsil ettiği toplam vergi gelirlerinin yüzde 8'inin topluluklarından çıktığını kaydederek, halka açık şirketlerinin Borsa İstanbul toplam değerinin yaklaşık yüzde 20'sini oluşturduğunu bildirdi.

Topluluklarının çatısı altında Ford Otosan, Tofaş, Türk Traktör, Otokoç gibi Türkiye'nin en büyük sanayi ve ticaret şirketlerin bulunduğunu anlatan Çimen, üretimden satışa bütün süreçte var olduklarını, kiralama, finansman gibi otomotivin bütün alanlarında faaliyet gösterdiklerini söyledi.

Çimen, topluluklarının geçen yıl ürettiği otomotiv adedine ve sektörden aldıkları paya ilişkin rakamları paylaşarak, yurt içi pazar paylarının yüzde 25 olduğunu, 11 değişik markaya üretim yaptıklarını aktardı.

- "Amerika'ya araç ihraç etmeye başladık"

Çimen, 2015 yılında otomotiv sektöründe gerçekleşen mali bilançolara ilişkin rakamlar vererek, Ford Otosan'ın son 3 yılda arka arkaya araç üretimine başladığını ifade etti.

Tofaş'ın son dönemde tarihinin en büyük yatırımlarını yaptığını dile getiren Çimen, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ticari araç piyasasında yepyeni bir segment yaratan ve bence Türkiye'ye otomotiv üretimini çekeni Türkiye'nin otomotiv merkezi olmasına öncülük eden Doblo modelinin yenilenmesini gerçekleştirdik ve bu aracı Amerika'ya ihraç etmeye başladık. Şu anda Türkiye'den Amerika'ya ihraç edilen tek ürün Doblo. Şimdi Dodge'un Neon markasıyla Egea'yı da aynı şekilde Amerika kıtasınına Meksika'ya ihraç etmeye başlayacağız. Fiorino'yu da yeniledik. Pazara yenisini sunduk."

Çimen, traktör sektöründe pazar paylarının yüzde 50 olduğu bilgisini vererek, Türk Traktör'ün Avrupa'nın en büyük traktör üreticilerinden olduğunu söyledi.

Cenk Çimen, "Otomotiv şirketlerimiz son 5 yıllık dönemde 5,7 milyar dolar yatırım yaptı. Bu çok büyük bir yatırım sanayi açısından son derece önemli. Önümüzdeki dönemde hem memleketimiz hem bizler bunun çok büyük faydasını göreceğiz. Türkiye'de bu yatırımları yaparken yurt dışı faaliyetlerimizde genişleme stratejimize devam ediyoruz." diye konuştu.

Bu yapılanların yeterli olmadığını aktaran Çimen, 2016 yılının zor geçeceğinin görüldüğünü, iddialı hedefler için sektörün daha planlı ve dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

- "Türkiye'deki aktif satışın ilerlemesi gerekiyor"

Nissan Genel Müdürü Sinan Özkök ise Türkiye'de araç satış şeklinin mağazada oturarak mağazaya müşteri gelmesini beklenildiğini sonra müşteriye hizmet şeklinde yaklaşıldığını bu yüzden Türkiye'deki aktif satışın biraz daha ileri gitmesini gerektiğini söyledi.

Özkök, "Aktif satışı Fransa'da kullanan çok iyi bayi teşkilatları vardı. Renault, Peugeot ve Citroen markalar aktif satışta çok önemli işler yapmış. Aktif satış kadrosu mağaza da oturan bir grup değil. Aktif satıcı sabah toplantıya katılıp sonra sahasını geziyor." dedi.

Rasyonellikte ihtiyacı iyi değerlendirmesi gerektiğini söyleyen Özkök, "İhtiyacın ötesini yaparsanız maliyetleriniz artıyor. Türkiye'de bu durum biraz daha duygusal Fransa'da ise daha çok planlı programlı ve metotlara bağlı bir yapı var. Müşteri buna bağlı hareket ediyor. Fransa'daki bayilerde ciddi bir bütçe çalışması var." ifadelerini kullandı

Özkök, "Türkiye'de benim tavsiye ettiğim en az 1 seneyi bizim bütçelememiz gerekiyor. Ondan sonra aylar içinde giderken ne yapıyorum. Ben bu hedefe ulaşacak mıyım ulaşmayacak mıyım bunu görmek lazım." diye konuştu. ​

- "Motorlu araç üretimi 1,4 milyonu aşacak"

OYDER Başkanı Alp Gülan da dünya otomotiv sektöründe üretim artışı 2015'te yüzde 1 iken bu rakamın Türkiye'de yüzde 16 olarak gerçekleştiğini anımsatarak, "Bu rakam dünya otomotiv üretimi sıralamasında 17'ncilikten 15'inci sıraya yükselmemize vesile olmuştur. Yine toplam otomotiv üretiminde Avrupa'da ise 6'ncı sıradan 5'inci sıraya yükselmiş durumdayız." dedi.

Gülan, geçen yıl Türkiye'de 1 milyon 359 bin araç üretildiğini anımsatarak, ithalat ve ihracat rakamlarını hatırlattı.

Pazarda halen gidilecek çok mesafe olduğunu dile getiren Gülan, Türkiye'de her 1000 kişiye düşen toplam motorlu araç sayısının 254, sadece otomobil sayısının ise 134 adet olduğunu aktardı.

Gülan, "2016 yılında 1 milyon 400 bin adet motorlu araç üretiminin aşılacağı, ihracatın 1 milyon adedi geçeceği ve iç pazarın geçen yılın biraz altında kalacağı yönünde beklentiler hakimdir." diye konuştu.

- Sektörden KDV talebi

Dernek olarak sektörün dilek ve taleplerini yerine getirmek için sürekli bir çaba içerisinde olduklarını dile getiren Gülan, otomotiv sektöründe yaşanan olumlu gelişmelere değindi.

Eskiden 3 gün süren devir işlemlerinin şimdi 5 dakikada bittiğini, yıllık kayıtlı tescil işlemi yapılan araç sayısının arttığını anlatan Gülan, şunları kaydetti:

"Otomotiv sektöründe yeni düzenlemelere de ihtiyaç duyulmaktadır. Ticaret yapmak üzere alınan araçların KDV'si maliyete atılmak suretiyle her binek araca yüzde 1, ticari araca yüzde 18 KDV ile fatura kesilmektedir. Bizim bu konuda Gelirler Genel Müdürlüğü'nde sayın başkan ve ekibinden KDV daire başkanımızla teknik olarak her malın girdiği KDV oranı ile çıkış yapılması yönünde bir çalışmamız devam etmektedir. Bu gün için en önemli hedeflerimizden bir tanesi ekonomik ömrünü tamamlamış araçlar ile ilgili bir düzenlemeyi hayata geçirebilmektir."

Son Güncelleme: 22.08.2016 12:30
Anahtar Kelimeler:
Otomotiv KongresiOYDER
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.