06 Aralık 2018 Perşembe 22:18
Petrol Fiyatlarında Sert Düşüş Yaşandı

Petrol Fiyatlarında Düşüş

2018 yılında oldukça düşük seyreden petrol fiyatları eski seviyelerine geriledi.

Petrol fiyatları son yıllardaki en düşük seviyelerinde seyretmesinden son derece rahatsız olan petrol üreten ülkeler birliği OPEC üretimde kısıtlama yapacağını açıklaması ile birlikte petrol fiyatlarında önemli ölçüde artışlar görülmüştü. Fakat özellikle Rusya’nın bu duruma karşı çıkması ve önemli ölçüde üretim kısıtlaması yapmayacağını açıklaması sonucunda OPEC ülkeleri geri adım atmış durumdadır.

Suudi Enerji Bakanı'nın piyasanın beklentisinden çok daha az üretim kısıntısı yapılması önerisi sonrasında petrol fiyatlarındaki düşüş yüzde 5'e kadar ulaşmış durumdadır. OPEC petrol üretim kısıntısına karar vermek için Rusya gelecek haberi beklemeye başladı. Çünkü dünya petrol üretiminde en çok paya sahip ülkelerden biri olan Rusya’nın böyle bir azaltmaya yanaşmaması diğer ülkelerin elini oldukça zayıflatmaktan başka hiçbir işe yaramayacaktır.

Ekimden Beri Fiyatlar Yüzde 30 Düştü

2018 Ekim ayında itibaren özellikle dünyadaki ekonomik gelişmelerin ve ABD’nin arz fazlası üretimi ile birlikte petrol fiyatları oldukça hızlı bir düşüş yaşamıştır. Bu durum gelirinin büyük bir bölümünü petrolden sağlayan ülkeler için oldukça zorlu bir sürece nende olmaktadır. Çünkü azalan fiyatlardan dolayı bütçelerinde açık veren ülkeler için tek çıkar yol fiyatların yükselmesi olarak görülmektedir. Bu anlamda OPEC tarafından yapılan önceli açıklamalarda üretimin 3 milyon varil kısılacağı ifade edilmişti. Ne var ki bu durum Rusya engeline takılı. Bu sebeple yeni düzenlemede üretimin günlük 1 ile 1,5 milyon varil azaltılması planlanmaktadır.

Önceki açıklama ile petrol fiyatları oldukça sert bir yükseliş yaşarken yapılan daha ılımlı açıklama sonrasında petrol fiyatlarında yüzde 5’i geçen düşüşler gözlendi. Brent petrolün fiyatı ise 58,75 dolara kadar düştü. Batı Teksas petrolü ise yüzde 4’lük bir düşüşle 50 dolar seviyelerine kadar gerilemiş durumdadır. Üretim kısıtlamasının azaltacağının açıklanması ile birlikte OPEC ülkeleri ile Rusya arasında anlaşmanın en kısa sürede imzalanması planlanmaktadır. Bu sayede petrol fiyatlarındaki düşüşün önüne geçilerek fiyatlarda sabitlenmenin en kısa sürede oluşturulması amaçlanmaktadır.

Son Güncelleme: 12.12.2018 20:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.