18 Ocak 2016 Pazartesi 13:33
Petrol 'İran' ile 28 doların altını gördü

İran dün yaptığı açıklamada petrol ihracatını günlük 500 bin varil yükseltmeye hazır olduğunu belirtti.

İran'ın zaten yüksek miktarda arz fazlasının olduğu petrol piyasasına döneceğine dair endişelerle beraber Brent ham petrolünün varil fiyatı 27.67 dolara kadar düşerek 2003 yılından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Daha sonra hafif toparlanan Brent petrol fiyatları bu sabah 28 doların üzerinde işlem görüyor. 

ABD ham petrolünün varil fiyatı da 38 sent düşerek 29.04 dolardan işlem görürken, seansın erken saatlerinde 28.36 dolara gerileyerek 2003'ten bu yana en düşük seviyeyi görmüştü. 

Baskı bitmedi

Analistler, son 1.5 yılda yüzde 70’ten fazla değer kaybına uğrayan ham petrol fiyatlarında aşağı yönlü baskının azalmadan devam ettiğini vurguluyor. İran’a yönelik yaptırımların kaldırılmasıyla petrol tarafındaki kronikleşen arz fazlası sorununa ilişkin endişelerin de arttığı belirtiliyor. 

İran Ticaret ve Uluslararası İşler Bakan Yardımcısı Amir Hossein Zamaninia, Pazar günü yaptığı açıklamada, "İran, kısıtlamaların kaldırılmasının ardından, üretimi ve ihracatı günlük 500 varil artırmaya başlıyor" dedi. 

Suudi Arabistan Petrol Bakanı Ali al-Naimi, fiyatların artacağını ve piyasa güçlerinin ve üretici ülkeler arasındaki işbirliğinin nihayetinde istikrara ulaşılmasını sağlayacağını kaydetti.

IMF’nin 5 sene içerisinde iflas edebileceğini belirttiği Suudi Arabistan tarafında bu tarz açıklamalar gelmesi de çok sürpriz olarak karşılanmadı. 

Son Güncelleme: 18.01.2016 13:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.