22 Aralık 2015 Salı 08:53
Petrol son 11 yılın en düşük seviyesine geldi ! işte nedeni ?

Brent türü ham petrolün varil fiyatı, geçen hafta 36,32 - 39,38 bandında dalgalanarak, haftayı önceki hafta kapanışına göre yüzde 2,73 değer kaybıyla 36,63 dolardan tamamlamıştı.

Son 2 aydır düşüş eğilimini sürdüren Brent petrolün varil fiyatı, Çin piyasalarından başlayarak etkisini artıran satışlarla bugün Temmuz 2004'den bu yana en düşük seviyesi olan 36,12 dolara kadar geriledi. Brent petrolün varil fiyatı şu dakikalarda 36,33 dolardan işlem görüyor.

Analistler, son gerçekleştirilen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısında petrol üretiminde azaltıma gidilmeme kararı alınmasının fiyatlarda baskıyı artırdığını belirterek, küresel talep ile ilgili, beklentileri artıracak veri ya da gelişmeler olmadığı sürece yükselişlerin tepki olarak kalabileceğini ifade ediyor.

Teknik olarak, Brent petrolün fiyatında toparlanmanın görülmesi için 40 doların üzerinde kapanış yapılması gerektiğini dile getiren analistler, aksi durumda 34 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

Batı Teksas türü ham petrolün (WTI) varil fiyatı da cuma günü 34,28 dolarla Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine geriledikten sonra şu dakikalarda 35,74 dolar seviyesinde işlem görüyor.

HER 1 DOLARLIK DÜŞÜŞ RUSLARIN 2 MİLYAR DOLARINI ERİTİYOR

Geçen yıldan bu yana 115 dolardan 36 dolara kadar düşen petrol fiyatları en fazla Rusya gibi petrol üreticisi ülkeleri vuruyor. Petroldeki her 1 dolarlık düşüş, Rusya'nın gelirlerini 2 milyar $ azaltıyor. Petrolde yaşanan düşüşten kaynaklanan kayıp ise 100 milyar doları aşmış durumda.

30 DOLARIN ALTI KABUS!

Uzmanlara göre petrol fiyatlarındaki düşüşün sürmesi halinde Rusya yaşadığı ekonomik darboğazdan 2016 yılında da çıkamayacak. Uzmanlar kritik evre olarak tanımlanan petrol fiyatlarının 30 doların altına düşmesiyle Rusya ekonomisinde krizin hissedilebilir orana geleceğini belirtiyor. 

Son Güncelleme: 22.12.2015 08:54
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.