01 Ağustos 2016 Pazartesi 12:48
'Piyasalar Bu Hafta Moody's'in Not Kararını Takip Edecek'

 Destek Yatırım Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Mergen, piyasalarda bu hafta kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in not kararının takip edileceğini bildirdi.

Mergen, geçen hafta yabancılara verilen bilgiler ve güvenin getirdiği sükunet, yabancı yatırımcıların Türk ekonomisine duyulan güveni yeniler tarzdaki mesajları ve tavırları, hükumetin ekonomik reform paketlerini devreye sokacağının görülmesi, likiditenin sağlanması, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in Moody's ile görüşmesi, Moody's'in 5 Ağustos'taki not değerlendirme toplantısında Türkiye'ye biraz zaman tanıyabileceği ve kararını 3 ay sonra verebileceği ihtimalinin doğmasının dolarda düşüşe sebep olduğunu, borsada da çok düşmüş olan senetlerde alımları tetiklediğini bildirdi.

Önceki haftayı 75.405'den kapatan borsanın tüm bu yaşananlar öncesinde 83.000'lerde dolaştığını hatırlatan Mergen, şunları kaydetti:

"Borsanın hemen o seviyelere gelmesi beklenmese de endekste toparlanma biraz daha sürebilir. Ancak bu hafta Cuma günkü Moody's not kararı ve ABD tarım dışı istihdam verileri de yatırımcılarca takip edilecektir. Kenarda beklemede kalmayı tercih eden yatırımcıların artmasına bağlı olarak bu hafta sonuna yaklaşırken borsa ve döviz piyasasında işlemler azalabilir. Geçtiğimiz hafta ABD 2. çeyrek büyüme verisi yüzde 2,6 beklenirken tahminlerin çok aksine yüzde 1,2 gelince dolardaki değer kaybına bağlı olarak tüm piyasalarda diğer para birimlerinde artış yaşandı.

 

-Moody's not kararını erteleyebilir

 

Mergen, Moody's'in makul olanı yapıp bu toplantıda not konusunda karar almayacağı ve değerlemeyi bir sonraki toplantıya bırakabileceği düşüncesinde olduğunu belirtti. Notun indirilmesi durumunda 68.000 desteğinin önem taşıyacağını ifade eden Mergen, not indirimi yaşanmadığı taktirde endeksin 80.000'e doğru tırmanabileceğine işaret etti. Mergen, şu açıklamalarda bulundu:

"Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile St. Petersburg'da yapacağı görüşmede giderek normale dönmesi beklenen iki ülke arasındaki ilişkiler sonucunda döviz piyasasında, eğer not indirimi yaşanmazsa gevşeme daha da artabilir. ABD 2. çeyrek büyüme hızındaki şaşırtıcı düşüş dolarda çöküşe sebep olurken, altın fiyatında da hafta ortası 1.316,00 civarından başlayan rallinin 1.355,00 dolar/onsa tırmanmasına sebep oldu. Fiyatın 1.338,00-1.342,00 aralığına geri çekilmesi mümkün olabilir ama Cuma günkü tarım dışı istihdam verisi de ekonominin sendelediğine işaret ederse fiyatta 1.375'deki eski tepeye doğru atak yaşanabilir.

Son Güncelleme: 01.08.2016 13:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.