17 Kasım 2016 Perşembe 12:05
Piyasalarda gözler Fed Başkanı Janet Yellen`da!

ABD'nin yeni başkanı Trump'ın ekonomi politikalarının enflasyonda  artışa neden olacağı ve Fed'in faizleri daha fazla artıracağı beklentileriyle  uluslararası piyasalarda çıkışa geçen dolar, bugün yükselişine ara verdi.



Analistler, Fed'in aralık ayında faizlerde artırıma gitmesine  neredeyse kesin gözüyle bakıldığını, piyasalarda artık faiz artırım hızına  ilişkin beklentilerin fiyatlandığını belirterek, Fed yetkililerinden gelen  değerlendirmeler ve son dönemde açıklanan verilerin bu beklentileri  güçlendirdiğini ifade etti.

Bugün Fed Başkanı Yellen'ın senatoda yapacağı sunumun piyasaların yönü  açısından belirleyici olacağına işaret eden analistler, ayrıca ABD'de enflasyon,  haftalık işsizlik başvuruları ve konut başlangıçları gibi makroekonomik verilerin  izleneceğini kaydetti.

Avrupa tarafında ise avro/dolar paritesi son dönemde gözlenen aşağı  yönlü seyrine devam ederek 1,0666 ile yaklaşık bir yılın en düşük seviyesini  görürken, bugün 1,07 sınırında tutunmaya çalışıyor. Dün güne yükselişle başlayan,  Fed üyelerinden faiz artırımına ilişkin gelen açıklamalar ve güçlenen dolarla  yönünü negatife çeviren Avrupa pay piyasalarında ise Almanya'da DAX endeksi yüzde  0,66, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,63 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde  0,78 düşüşle günü tamamladı.

Analistler, bugün Avrupa tarafında ekim ayı enflasyon ve eylül inşaat  üretimi verilerinin yanı sıra İngiltere'de perakende satışların takip edileceğini  belirterek, avro/dolar paritesinin seyrinin de piyasaların yönü açısından önem  taşıdığını kaydetti.

Asya borsaları da küresel pay piyasalarındaki dalgalı seyri  devralırken, Japonya Merkez Bankası(BoJ), tahvil faizlerindeki yükselişe ilişkin  endişelerle yeni politika çerçevesini uygulamaya almasından bu yana ilk kez sabit  faizle sınırsız miktarda Japon devlet tahvili alımı gerçekleştireceğini duyurdu.  Gelişmelerin etkisiyle Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 0,1 geriledi, Çin'de  Şanghay bileşik endeksi ise düşüşünü 3'üncü güne taşıyarak yüzde 0,2 değer kaybetti.

Yurt içinde ise Borsa İstanbul 100 endeksi, güne yükselişle başlaması  sonrasında dolar/TL'nin tarihi seviyelere çıkmasının etkisiyle yüzde 0,52 düşüşle  74.759,06 puandan günü tamamladı. Dolar/TL ise dün rekorunu 3,3279'a taşımasının  ardından bugün 3,3215 seviyelerinden işlem görürken, 10 yıllık tahvil faizleri  yüzde 10'un üzerindeki seyrine devam ediyor.

Analistler, bugün yurt içinde veri akışının zayıf olduğunu, yurt  dışından gelecek verilerin takip edileceğini belirterek, doların seyri, tahvil  piyasasındaki oynaklık ve Yellen'ın konuşmasının piyasaların yönü üzerinde  belirleyici olacağını vurguladı. BIST 100 endeksinde 74.100 puanın destek olarak  izleneceğini aktaran analistler, 75.400 ve 76.800 seviyelerinin ise direnç  konumunda bulunduğunu ifade etti.

Piyasaların bugün takip edeceği veriler şöyle:

10.00 Türkiye, eylül ayı uluslararası yatırım pozisyonu

12.30 İngiltere, ekim ayı perakende satışlar

13.00 Avro Bölgesi, eylül ayı inşaat üretimi

13.00 Avro Bölgesi, ekim ayı TÜFE

14.30 Türkiye, haftalık para ve banka istatistikleri

16.30 ABD, ekim ayı TÜFE ve konut başlangıçları

16.30 ABD, haftalık işsizlik başvuruları

16.30 ABD, kasım ayı Philadelphia Fed İş Dünyası Endeksi 

Son Güncelleme: 17.11.2016 12:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.