03 Ocak 2016 Pazar 12:25
Rusya Kriz Yaşıyor ! Ambargo bahane stok şahane!

Aralık ayında Türkiye’nin Rusya’ya yaptığı meyve-sebze ihracatı, yüzde 46.8 oranında arttı. Artışta, Rusların stok yapma düşüncesi etkili oldu. 

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB) verilerine göre, Antalya'dan geçen ay Rusya'ya yapılan yaş meyve ihracatında ciddi artış gözlemlendi. 1-30 Aralık verilerine göre meyve ihracatı, 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 46.8 oranında yükseldi. 

2.7 MİLYAR DOLAR ARTTI 

2014 yılının aynı döneminde 5.8 milyon dolarlık meyve ihracatı yapılan Rusya'ya, geçen yılın aynı döneminde 8.5 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Aralık ayında yaş sebze ihracatı ise, yüzde 49.2 oranında geriledi. 2014'ün Aralık ayında 15.4 milyon dolarlık yaş sebze ihracatı yapan Rusya, geçen Aralık ayında 7.8 milyon dolarlık ürün ihraç etti. BAİB verilerine göre, Rusya'ya 1 Ocak- 30 Aralık 2015 tarihleri arasında toplam 271 milyon dolarlık ihracat yapıldı. 2014'te 345 milyon dolar olan bu rakam yüzde 21.3 oranında geriledi. 

MEYVEDE STOK YAPTILAR 

BAİB Başkan Yardımcısı Hakkı Bahar, 1 Ocak 2016'dan itibaren Türk ürünlerine ithalat yasağı uygulandığı için firmaların ve ithalatçıların yaş meyve sebze gruplarında stok yapmak istediğini ve aralık ayı artışlarının buna bağlı olduğunu söyledi. Aralık ayındaki artışın bundan sonraki projeksiyonu net göstermeyeceğini dile getiren Hakkı Bahar, "Biraz daha karaborsa ticareti yapmak için sanırım böyle bir artış oldu. Meyve grubunda narenciye ürünleri, limon, mandalina, portakal, hepsinde artış yaşandı" dedi.

Domatesi başka nereden alacaklar? 

Özellikle domateste stokların önemine dikkat çeken Bahar, "1 liraya aldığınız ürünü 6 liraya sattığınızı düşünün. Domatesi başka nereden alacak?" diye sordu. Geçen hafta TL bazında tanesi 6 TL'ye satılan domates Ruslar açısından işin vehametini gözler önüne sermişti.

Uzun vadede altından kalkamazlar

Zaten Rusya'daki market satışlarında yaş meyve sebze fiyatları müthiş artmış durumda. Bu onların enflasyonunu da olumsuz etkileyen bir durum. Rusya, Türkiye'yi cezalandırırken veya herhangi bir yaptırım uygularken aslında kendi vatandaşlarını da cezalandırıyor. Dolar, 70 rublenin üzerine çıktı. Rus ekonomisinin uzun vadede böyle bir sıkıntıyı karşılayabileceğini düşünmüyorum. Her türlü yaptırım ülkenin kendisini de vuruyor."

Son Güncelleme: 03.01.2016 12:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.