12 Eylül 2015 Cumartesi 11:05
Savaş Oyunları Türkiye'de Para Basıyor

Bigpoint CEO'su Khaled Helioui, yılda 300 milyon dolar harcanan Türkiye için "Savaşı yaşayan ya da öğrenen toplumlarda bu çok doğal" dedi.

Dünyada 91 milyar dolarlık büyüklüğe ulaşan online oyun pazarında savaş oyunlarının aldığı pay hızla artıyor. Yeni nesil askeri MOBA oyunu Shards of War'ı tanıtmak için Türkiye'ye gelen Alman online oyun geliştirme firması Bigpoint'in CEO'su Khaled Helioui ile pazarı konuştuk. Helioui, savaşı yaşayan ve öğrenen toplumlarda savaş oyunlarının daha yüksek oranda tercih edildiğini dile getirdi.

SAVAŞ HAYATI ETKİLİYOR
Türkiye'nin savaş oyunlarının en fazla oynandığı ülkelerden biri olduğunu dile getiren Helioui, "600 milyon dolarlık pazarın yüzde 50'sini savaş ve dövüş oyunları oluşturuyor. Gerisi strateji, spor ve sosyal oyunlar. Savaş bu ülkenin vatandaşlarının hayatlarında ciddi bir yer alıyor. Bu da eğlence alışkanlıklarını etkiliyor" dedi.

Akıllı cihazlar sayesinde online oyun oynama oranlarının ciddi oranda arttığını ifade eden Helioui, "Çalışanlar 15-20 dakikalık aralarda ve yemek molalarında bile ya savaşıyor ya da dövüşüyor" diye konuştu.

TÜRKİYE İLK 5'TE
Bu sadece Türkiye'ye özgü bir durum değil. Zira şirketin cirosunun yüzde 60'ını savaş oyunları oluşturuyor. Oyunları oynayanların yüzde 46'sı kadın. Akşam 6-7'nin, en yoğun oynanan saatler olduğunu söyleyen Helioui şöyle konuştu:

"Çalışanlar strateji oyunlarını çok seviyor. Ev hanımları çiftlik oyunlarına çok düşkün. Puzzle ve strateji oyunları da ofislerde yoğun olarak tercih ediliyor. Çalışanlar en az 15-20 dakikasını oyuna ayırıyor."

Türkiye'nin kendileri için çok stratejik bir pazar olduğunu dile getiren Helioui, "Oyuncu sayısı açısından Türkiye ilk 5 pazarımızdan biri. Pazar çok hızlı büyüyor. Biz de payımızı artırmayı hedefliyoruz. Bunun için yeni geliştirdiğimiz oyunlarla Türkiye'de olacağız" dedi.

OYUN İHRACATIYLA HEDEFLER TUTABİLİR
Savaş oyunları olarak bilinen oyunların aslında aksiyon oyunu olduğunu dile getiren online oyun geliştirme firması Netmarble'ın EMEA CEO'su Barış Özistek de, Türkiye'de ağırlıklı olarak 15-30 yaş arasındakilerin bu oyunları sevdiğini söyledi.

Görsel olarak gerçeğe yakın silahların oyunlarda kullanıldığını dile getiren Özistek, aksiyon oyunlarının şiddete neden olduğu algısına ise katılmadığını kaydetti.

Türkiye'de nüfusa ve internet kullanım oranına göre online oyun pazarının çok küçük olduğunu vurgulayan Özistek, "2023'teki 1 milyar dolarlık bilişim ihracatı hedefi ancak online oyun ihraç ederek mümkün olur" diye konuştu.

Son Güncelleme: 12.09.2015 11:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.