25 Aralık 2015 Cuma 13:27
TCMB'nin resmi rezerv varlıkları azaldı


TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının)'nin, 2015 kasım dönemine ilişkin "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi" verileri yayımlandı. 

Buna göre, TCMB'nin resmi rezerv varlıkları, kasımda bir önceki aya kıyasla yüzde 1,7 azaldı, 116,5 milyar dolara düştü. Bu dönemde, alt kalemler itibarıyla döviz varlıkları bir önceki aya oranla yüzde 0,9 gerileyerek 97,7 milyar dolar, altın cinsinden rezerv varlıklar ise yüzde 5,9 düşüşle 17,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankasının önceden belirlenmiş döviz yükümlülükleri (döviz kredileri, menkul kıymetler, Kredi Mektuplu Döviz Tevdiat Hesapları-KMDTH) bir önceki aya göre yüzde 1,6 azalarak 9,4 milyar dolara indi. Bu tutarın 5,6 milyar doları anapara, 3,8 milyar doları faizlerden oluştu. Söz konusu anapara ve faiz yükümlülüklerinin 662 milyon doları bir ay, 921 milyon doları 2-3 ay ve 7,8 milyar doları 4-12 ay içerisinde ödenecek. 

Şarta bağlı döviz yükümlülükleri, 1 yıl içinde ödenecek Hazine garantili dış borçlar ile diğer yükümlülüklerden (kalan vadesi bir yıldan uzun KMDTH, bankacılık sektörünün döviz ve altın cinsinden zorunlu karşılıkları ve akreditifler) oluştu. Söz konusu yükümlülükler bir önceki aya göre yüzde 1,2 azalarak 75,8 milyar dolara geriledi. 

Son Güncelleme: 25.12.2015 13:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.