30 Ağustos 2018 Perşembe 18:04
Türk-İş Açıkladı! Yoksulluk Sınırı 5 bin 900 Lira!

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı' araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Yoksulluk sınırı ağustos ayında 5 bin 900 liraya yükseldi. Aynı rakam geçtiğimiz ağustos ayında 4 bin 900 lira olarak tespit edilmişti. 

Açıklamada, "Döviz, elektrik, doğalgaz, benzin fiyatlarındaki artış derken temel gıda madde etiketleri de değişti ve geçim şartları daha da ağırlaştı" denildi.

Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması, yani açlık sınırı 1.812 TL oldu.

Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı, yani yoksulluk sınırı ise 5.904 TL lira olarak tespit edildi.

2018 Ağustos'u ile karşılaştırıldığında açlık sınırında 304, yoksulluk sınırında ise tam bin liralık bir fark oluşuyor.

Türk-İş'in açıkladığı rakamlar geçtiğimiz yıl ağustos ayında 'açlık sınırı' için bin 504, 'yoksulluk sınırı' için 4 bin 901 idi. 

Ayrıca Türk-İş hesaplamasına göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı geçtiğimiz aya göre 74 TL, yoksulluk sınırı tutarı ise 241 TL arttı. 

Yılbaşına göre artış tutarı sırasıyla 204 TL ve 666 TL oldu.

Araştırmada bir çalışanın -sadece kendisinin- yapması gereken yaşama maliyeti ise aylık 2 bin 225 TL olarak hesaplandı.

Gıda harcaması tutarındaki 12 aylık artış oranı da Ocak 2004’den bu yana ilk kez yüzde 20’leri gördü.

Sendika tarafından yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi:

"Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 4,26 oranında arttı. Yılın ilk sekiz ayında fiyatlardaki artış yüzde 12,71 oranına ulaştı. Gıda enflasyonunda son 12 ay itibariyle artış oranı yüzde 20,45 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 12,05 olarak hesaplandı."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.