07 Haziran 2016 Salı 14:23
'Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu' Araştırması

İSTANBUL (AA) - İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, "Sanayinin önündeki fırsatların açılması, cari açık ve bütçe açığı konularında Türkiye'nin elindeki fırsatlar, yapısal reformların yapılması ve sanayi ile ilgili yeni bir hikayenin yazılması konusunda bize fazlasıyla imkan veriyor." dedi.

Bahçıvan, İSO ''Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" 2015 yılı araştırması sonucunu açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, "İSO 500 kar ediyor ama sanki borca çalışıyor gibi gözüküyor.Konuşmanızda teğet geçiyorsunuz ama bankacılık sektörüne yönelik şikayetleriniz malum, beklentileriniz neler?" sorusu üzerine Bahçıvan şu yanıtı verdi:

"Buna pek teğet dememek lazım, bodoslama gittik. Olayın geçmiş yıllardan bugüne kadar nasıl geldiğini zaten gördüğümüzde her geçen sene Türkiye'deki finansman maliyetlerinin kademeli olarak 5-10 puan artarak geçtiğimiz yıl 66'lara ulaştığını görüyoruz. Temel olay Türk sanayisinin kullandığı finansmanın niteliğinin ve kalitesinin maalesef dünyadaki eşdeğer rakipleriyle arasındaki derin farklılık. Burada olayın bu boyutunda sadece bankalara vurmak değil, Türkiye'nin toplam sanayi finansmanın metodolojisinin, sistematiğinin tartılması gereken bir dönemin başlaması gerekiyor."


- "Kalkınma bankacılığı modeli geliştirilmeli"


Bahçıvan, daha reformist, hatta finansal yapısal değişimin zamanının geldiğini ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'deki mevcut bankacılık anlayışıyla sanayiyi karşı karşıya bırakmanın hakkaniyet çizgisinde bir finans modeli olmadığını söylüyoruz. Bundan kurtulmak için de kalkınma bankacılığı modelinin geliştirilmesi yönünde bir fırsat önerimiz var. Eximbank imkanlarının çok daha düşük kullandırılması, Türkiye'nin Eximbank üzerinden sanayiye yönelik yatırım kaynaklarının açılması, sanayi kredilerinde karşılıklardan başlanarak düzenleme yapılması… Türkiye'deki sanayinin finansmandaki sorunların derinliği sadece bankalara yüklenerek 'faiz düşür' şeklindeki bir kısır kavga ile aşılabilecek bir noktanın ötesine geçmiş vaziyette. Bankaların da bir takım gerekçeleri var."

"Geçen sene 'sanayici finansman kaynaklarını iyi yönetti' dediniz bu sene yönetemedi mi?" sorusu üzerine Bahçıvan, bunun önemli bir kısmının kurdan kaynaklandığını tahmin ettiklerini belirterek, yapısal sorunlar devam ettiği sürece bunları çözebilme noktasında mucizevi başarılar gerektiğini söyledi.

Faaliyet karı artışının sebebine ilişkin soru üzerine ise Bahçıvan, "Demek ki işini iyi yapmaya başlayan bir sanayi sektörü oluşmaya başlamış." dedi.


- "Türkiye'nin önünde fırsatlar var, dünyada para hala ucuz ve bol"


Bahçıvan, banka faiz oranlarına ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'nin finansman noktasında çok daha reformist birtakım fırsatlar yaratmaya ihtiyacı olduğunu, konunun sadece faiz noktasına getirildiğinde yolun daraldığını ve çıkmazın derinleştiğini söyledi.

Türkiye'nin yeni bir sanayi finansman modeline ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Bahçıvan, bunun sadece bankacılarla çözülemeyeceğini, kamu ayağının da bu modele dahil olması gerektiğini ifade etti.

Sanayide 2016 beklentilerine ilişkin bir soru üzerine Bahçıvan, sektörde ilk çeyrekteki gelişmelerin geçen yılın aynı döneminden farklı olmadığını, olumlu ve olumsuz gelişmelerin yaşandığını aktardı.

Bahçıvan, Türkiye büyümesinin bu yıl da inşaat odaklı olacağına dair bir yorum üzerine, gayrimenkul yatırımlarına da ihtiyaç olduğunu, sanayicilerin yatırımlarını yaparken aklına gayrimenkulü getirmemesi gerektiğini anlattı.

Döviz kurlarının geçen yıla göre daha dengeli olduğunu dile getiren Bahçıvan, turizm ve ihracatta yaşanan sıkıntıların cari açıkta birkaç ay sonra tekrar olumsuz süreç başlatacağını söyledi.

Bahçıvan, "Türkiye için büyük bir fırsat var. Dünyada hala para bol ve ucuz. Cari açık şu anda daha rahat konumda. Bu takvimi Türkiye çok iyi değerlendirmeli. Sanayinin önündeki fırsatların açılması konusunda, cari açık ve bütçe açığı konularında Türkiye'nin elindeki fırsatlar, yapısal reformların yapılması ve sanayi ile ilgili yeni bir hikayenin yazılması konusunda bize fazlasıyla imkan veriyor." diye konuştu.

Son Güncelleme: 22.08.2016 13:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.