30 Ocak 2016 Cumartesi 12:03
Türkiye'nin Enerjisine 41 Yıllık Katkı

ELAZIĞ (AA) - BESTAMİ BODRUK - PİR HASAN DOĞAN - Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES), kuruluşunun 41. yılını geride bıraktığı 2015 yılında, üretimini bir önceki yıla göre yüzde 52 artırarak 4,87 milyar kilovatsaate çıkarttı.

Türkiye'nin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılamak için Elazığ'ın Keban ilçesinde yapımına 1966 yılında başlanan ve 9 Eylül 1974'te faaliyete geçen Keban Barajı ve HES, 41 yıllık üretim serüvenini geride bıraktı.

Baraj, işletmeye alınmasından bu yana geçen sürede ürettiği 241 milyar kilovatsaati aşan enerji karşılığında ekonomiye 60 milyar liradan fazla katkı sağladı.

Keban HES İşletme Müdürü Soner Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, santralin yıllık ortalama 6 milyar kilovatsaat enerji ürettiğini söyledi.

Bin 333 megavatsaat kurulu güce sahip olan baraj gölünün havzasına her yıl ortalama 19 milyar metreküp su geldiğini anlatan Arslan, "Biz bu suyu barajımızda biriktirerek seviyeyi yükseltiyoruz. Daha sonra çeviri boruları vasıtasıyla türbinden geçirip elektrik üretiriz. Hidrolik santrallerde üretimi etkileyen en önemli faktör gelen su miktarıdır. 2014 yılı bizim üretimdeki en kurak yılımız oldu ve 3,2 milyar kilovatsaat üretim elde ettik. En yüksek üretimiz ise 1982 yılında 8,2 milyar kilovatsaat olarak gerçekleşmişti'' diye konuştu

- ''Elektrik üretimine yüzde 7,8'lik katkı sağladı''

Arslan, teknoloji ve makineleşmenin yanı sıra artan nüfusun elektrik tüketimini arttırdığına işaret ederek, "Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin verilerine göre, ülke genelinde 2015 yılında 260 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi tüketildi. Keban HES, 4,87 milyar kilovatsaat enerji üretimiyle bunun yaklaşık yüzde 1,87'sini karşıladı. Geçen yıl Türkiye'de elektrik üretiminin yüzde 26'sı hidroelektrik santrallerinden elde edildi. Bunun yüzde 7,8'ini de Keban HES karşıladı" ifadelerini kullandı.

Keban Baraj Gölü'nün havzasının 158 kilometre olduğunu anlatan Arslan, şunları kaydetti:

"Hidroelektrik santrallerinde üretim yapılması için havzanın dolması ve su gelişinin kesilmesi lazım. Günümüzde Fırat Nehri'nin çeşitli kollarında yapılan barajlar buraya gelen alüvyon miktarını azalttığı için bizim barajımızın ömrü de uzamaktadır. Keban Barajı için ortalama kalan ömür yüz yıl denilmektedir fakat ben bunun daha fazla olduğuna inanıyorum.''

Türkiye'nin Enerjisine 41 Yıllık Katkı

Türkiye'nin Enerjisine 41 Yıllık Katkı

Türkiye'nin Enerjisine 41 Yıllık Katkı

Son Güncelleme: 20.08.2016 15:53
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.