30 Ocak 2018 Salı 14:51
Yabancı Sektörlerin Etkisinden Nasıl Kurtuluruz?

Yabancı Sektörlerin Etkisinden Nasıl Kurtuluruz?

İthalat ihracat oranını dengeleyemeyen, dışa bağımlı olan ülkeler genel olarak çağın tekstil, teknoloji, gıda ve benzeri sanayi ürünlerini dışarıda üretilen bir ülkeden almak durumunda kalmaktadırlar.

Bir Ülkenin Dışa Bağlı Olmasındaki Sebepler Nelerdir?

Genel olarak gelişmemiş ya da gelişmekte olan olarak adlandırabileceğimiz toplumlar dönemin sanayi devlerinin ürettikleri ürünü ülkelerinde üretecek teknolojiye, gelişmişliğe sahip olamadığı için ürünleri dışarıdan almak zorunda kalırlar. Tabii dışa bağımlılıkta coğrafi konumun da önemi yadsınamaz.

Ülkede yetişmeyen herhangi bir bitki, besin ögesi veya maden ve benzeri ürünleri ülke dışarıdan almak zorunda kalabilir. Bu durum oldukça normaldir. Ancak ülke coğrafi konumunun getirdiği bu dezavantajı bir şekilde başka bir ürünü satarak avantaja çeviremiyorsa bu durum ülke için gelir kaybına neden olur.

Ülke; gelişmek için adımlar atmıyorsa, kendi sınırları içerisindeki kaynakları, ham maddeleri işleyemiyor ve iç-dış piyasaya sürülecek bir ürün haline getiremiyorsa bahsi geçen ürünleri dışarıdan almak durumunda kalır. Bu durumda ülkenin kendi içindeki veya dışındaki siyasi durumu, teknoloji, bilim ve sanayisinin gelişmişliği oldukça önemlidir.

Büyük devletler tarafından gelişmesi istenmeyen toplumlara uygulanan yaptırımlar da bahsi geçen ülkenin sanayi gibi alanlarda dışa bağlı olmasını ülke için kaçınılmaz hale getirmektedir.

Yabancı Sektörlerin Etkisinden Nasıl Kurtuluruz?

Öncelikle yabancı sektör etkisindeki bir ülke için gelişme ve ilerleme kaydetme zorunludur. Ülke kendi malını üretmeli, halk tarafından o ürünün alınması için bir albeni yaratmalıdır. Reklamları ve tanıtımları çok iyi yapılan ürünün kalitesi ve popülerliği de göz önüne alınınca, insanlar zaten kendi ülkesinin ürettiği ürünü satın almak isteyeceklerdir. Toplum bu konuda özellikle bilinçlendirilmelidir. Çıkarılan bir yerli ürünün satın alınmasının, ülkenin ekonomisine ve üretimine sağladığı katkı insanlara anlatılmalıdır.

Ayrıca dış sektörlerin etkisiyle kurulan çeşitli şirketler, kuruluşlar yavaş yavaş ortadan kaldırılmalı ancak insanların bu kuruluşlar üzerinden karşıladığı ihtiyaçları ülke içinde yeni oluşumlar oluşturularak karşılanmalıdır. Kısaca gelişerek, bilgilendirerek, üretim yapıp satarak yabancı sektörlerin etkisinden kurtulabilir herhangi bir ülke.

Son Güncelleme: 30.01.2018 06:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.