23 Nisan 2015 Perşembe 10:09
Yeni faza geçeceğiz

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ekonomide makro reformların tamamlandığını yeni bir faza geçilmesi gerektiğini açıkladı. “Yeni hikayemiz bütün reformları koruyarak mikro başarıya geçmek” diyen Kurtulmuş, CHP’nin seçim beyannamesini ise “tutarsız” bulduğunu açıklayarak, “Gelir İdaresi’ni özerkleştirerek yeni bir düyun-u umumiye mi yaratılacak” yorumunu yapıyor. Kurtulmuş, gazetelerin ekonomi bölümü yöneticileriyle Eminönü’ndeki Yeşilay Sepetçiler Kasrı’nda buluştu ve Ak Parti’nin yeni seçim beyannamesinde yer alan hedefleri açıkladı. 
Kurtulmuş, “Önce İnsan” başlığıyla hazırladığı “Ekonomi alanında değişim süreci ve gelecek vizyonu” konulu sunumunda şu bilgileri vererek başlıyor konuşmasına: “Türkiye 2002’den itibaren makro reformlarını tamamladı. Şimdi yeni dönemin şartlarını da bilerek, yeni atılımlar, yeni hikayeler ile üretim eksenli güçlü bir Türkiye ekonomisi kurmanın gayreti içindeyiz. 2023’e kadar Türkiye’nin dönüşüm süreci olacaktır.” 
Yeni dönemin ana sloganını da “Makro istikrardan mikro başarılara yönelmek olmalıdır” diye açıklayan Kurtulmuş, şöyle devam ediyor:
“Türkiye ekonomi ve demokrasi alanındaki reformlarını eş anlı yapmalıdır. Bu reformlar dört ana başlıkta toplanmalıdır. Anayasanın değişmesi, terörün sona erdirilmesi, siyasi partiler ve seçim yasasının değiştirilmesi ve toplumsal bütünlüğün sağlanması.”

DEMOKRASİ İÇİN İYİ

Soruları da yanıtlayan Kurtulmuş, son günlerin en gözde tartışma konusu CHP’nin seçim vaatlerine ilişkin soruyu şöyle yanıtlıyor: “CHP’nin ‘nasılsa bu millet bize oy vermeye mecbur’ yüksek perdede durarak halka dokunma ihtiyacı hissetmediği geçen seçimlere kıyasla, CHP’nin önemli bir kısmı vaatlerde bulunmuş olması en azından millete dokunmak ihtiyacı içerisinde olduğunu gösteriyor. Demokrasi bakımından olumludur. Ama ekonomi bakımından olumsuzdur.”
Kurtulmuş, şöyle devam etti:
“Ama sonuçta o kadar büyük tutarsızlıklar vardır ki; Bir taraftan Türkiye’de tasarruf açığımız var diyorsunuz, doğru. Yüzde 13-15 civarında bir tasarrufumuz var. Bunu yüzde 30’a çıkartacağız. Nasıl çıkartacaksınız? Bu tasarrufların için ya kamu tasarrufu yapılacak yani kamu yatırımlarından vaz geçeceksiniz, ya yüksek faiz ile yeni bir dönem başlatacaksınız. O da elinde para olanın kazanacağı bir sistemdir. Yani fakirin, fukarasının kazanacağı bir şey değil. Üçüncü bir yol olarak yüksek vergiler koyacaksınız, tüketimi kısacaksınız.”

Gönlümden 2000 TL geçiyor ama

NUMAN Kurtulmuş, CHP beyannamesi üzerinden devam ettiği eleştirilerinde asgari ücrete ilişkin ise şunları söylüyor:
“CHP asgari ücreti 1500 lira yapacağını söylüyor. Benim gönlüm 2 bin ister. Hem 1500 liradan bahsedeceksiniz, hem de kayıt dışı ekonomi ile mücadeleden bahsedeceksiniz. CHP; yönetimde Sayın Derviş tipi modeli mi ön görüyor yoksa Sayın Zekeriya Temizel tipi bir modeli mi öngörüyor. Temizel’in ‘nereden buldun’ yasasının nelere mal olduğunu yaşadık. Ayrıca Gelir İdaresi’nin özerkleştirilmesinden sözediliyor. Düyunu umumiye mi oluşturulacak.”

2.9 büyüme yakışmıyor

2008-2009 krizinin Türkiye’yi olumsuz etkilediğini hatırlatan Kurtulmuş, Suriye’deki gelişmelerle hiç hesapta olmayan zorluklarla karşılaşıldığını da kaydediyor. Türkiye’nin çok farklı pazarlarla ilişki kurabilecek bir ülke olduğunu dile getiren Kurtulmuş, “Doğrudur 2.9’luk büyüme Türkiye’ye yakışmıyor.”

Ortadirek önemli

KURTULMUŞ, ihmal edilmeyecek bir başka konuyu ise ortadireğin güçlendirilmesi olarak açıklıyor ve şöyle konuşuyor: “Makro başarılardan mikro başarılara geçmedeki diğer bir önemli alan kamunun sosyal harcamalarıdır. 1998’de Türkiye’nin sosyal harcamaları 36 milyar dolar ve sosyal yardımlar 542 milyon dolardı. Bugüne gelindiğinde AK Parti hükümetlerin icraatları ile sosyal harcamalar 146,6 milyar dolar ve sosyal yardımlar 8,1 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır.”

Son Güncelleme: 23.04.2015 10:10
Anahtar Kelimeler:
Yeni FazaGeçeceğiz
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.