02 Mayıs 2015 Cumartesi 15:02
Yılın yeni normali yavaş büyüme

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), 2015 yılı Nisan ayı ihracat verilerini, Bayburt’ta açıkladı. 

Buna göre nisan ayında ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,8 gerileyerek 11 milyar 823 milyon dolar oldu. Yılın ilk 4 ayında toplam ihracat yüzde 8,1 gerileme ile 48 milyar 951 milyon dolar olarak gerçekleşti. İhracatta son 12 aylık süreçte ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,6 gerileme ile 153 milyar 66 milyon dolar oldu. İhracatta Nisan ayında kilogram bazında yüzde 3 artış kaydedilirken, ağırlıklı olarak avro/dolar paritesine bağlı olarak gerileme yaşandı. 

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, törende konuşmasına tüm emekçi ve çalışanların 1 Mayıs “Emek ve Dayanışma Gününü” kutlayarak başladı. 

PARİTENİN NEGATİF ETKİSİ

Döviz kurlarına dikkat çeken TİM Başkanı Büyükekşi, “İhracatımız bu yıla maalesef arzu ettiğimiz şekilde başlayamadı. Tüm dünyada doların değer kazanması ve paritedeki düşüş, ihracatımıza baskı yapıyor. Geçtiğimiz yılın Nisan ayına göre ortalama 1,38 seviyesinden yüzde 22 düşüşle 1,08 seviyelerine inen paritenin negatif etkisi aylık 1,5 milyar doları buldu. Kümülatif bazda bakıldığında sadece AB-28 ülkelerine avro/dolar paritesi kaybı sebebiyle yaşanan ihracat düşüşü ilk 4 ayda 4,5 milyar doları aştı” şeklinde konuştu. 

DÜNYANIN YENİ NORMALİ

Büyükekşi, ihracat verilerini açıklamasının yanı sıra Türkiye ve dünya gündemi ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu. Tüm dünyada yavaş büyümeye dikkat çeken ve bunun artık normal senaryo haline geldiğini aktaran Büyükekşi, “Bu yıl dünya ekonomisi için yüzde 2,9, gelişmiş ülkeler için yüzde 2,4 ve gelişen ülkeler için yüzde 4,3 büyüme bekleniyor. Diğer taraftan 30 yıl boyunca global çapta en hızlı büyüyen ekonomi Çin’in büyümesi yavaşlıyor. Çin’in büyümesinin yavaşlaması da emtia fiyatlarının gerilemesine yol açıyor” dedi. 
ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımına yılsonu başlaması öngörüldüğünü hatırlatan Büyükekşi, bunun finansal piyasalarda endişe oluşturduğunu ve FED’in faiz artışını başlatacağı tarihe ilişkin belirsizlik ile birlikte kurlardaki oynaklık arttığına işaret etti. Büyükekşi, “Bu durum dolarla borçlanan tüm küresel firmalar için büyük risk haline geldi. Önümüzdeki dönemde herkes hesabını buna göre yapmalı” diye konuştu.

Son Güncelleme: 02.05.2015 15:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.