11 Kasım 2016 Cuma 15:06
Yuan 'Trump' endişesiyle 6 yılın düşüğünde ? Trump Kimdir ?

Çin para birimi yuan dolar karşısında Şanghay saatiyle 12:17'de yüzde 0.21 düşerek 6.7920 seviyesinden işlem gördü. Böylece yuanın bu yıl yaşadığı kayıp yüzde 4.4'e ulaşırken, Çin para birimi Eylül 2010'dan bu yana kapanış bazında en düşük seviyeye geriledi.

Trump Çin'i, para manipülasyonu konusunda "büyük usta" olarak adlandırmıştı. Trump aynı zamanda Çin'den ABD'ye yapılan ihracatta yüzde 45'e kadar vergi uygulama tehditinde bulunmuştu. Commonwealth Bank of Australia, bu adımın ilk yılında Çin'in ABD'ye ihracatını yüzde 25 azaltacağını tahmin etmişti. Trump'ın bir dizi harcama listesi sunacağı ve bu harcamaların enflasyonu yükselteceği yönündeki spekülasyon, traderlerin ABD borçlanma maliyetlerinin yükseleceği yönündeki pozisyonlarını artırmasına neden oldu.

DBS Group Holdings'in Hong Kong'daki ekonomisti Nathan Chow, "Yuan Trump'ın zaferiyle baskı altına girebilir. Trump'ın Çin ihracatına zarar verebilecek önlemler alabileceği ve daha yüksek ABD faizleri tercih edebileceği yönünde spekülasyon var" dedi.

Yuan, PBOC'nin günlük referans kurunu yalnızca yüzde 0.08 düşürmesinin ardından, Temmuz'dan bu yana benzer para birimlerine karşı en çok yükselen para oldu. Mizhuo Bank'ın Hong Kong merkezli Asya para birimleri stratejisti Ken Cheung'a göre, fiksing beklenenden güçlüydü, ki bu da Çin'in yuandaki düşüşe engel olmak istediği anlamına gelebilir.

Eski bir Fed ve ABD Hazine yetkilisi olan Lewis Alexander'a göre, Trump görevdeki ilk gününde Çin'i para manipülatörü ilan etme sözünü muhtemelen tutacağını düşünüyor. 8 Kasım'daki ABD seçimlerinden zaferle ayrılan Trump, seçim kampanyasının ilk gününden bu yana Çin'in ihracatını daha rekabetçi konuma getirmek için para birimi yuanı suni biçimde zayıf tuttuğunu ve karşılığında bu durumun ABD'nin imalat istihdamında kayba neden olduğunu iddia ediyor.

Son Güncelleme: 11.11.2016 15:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.