03 Mayıs 2016 Salı 16:13
Ağaçlandırma Çalışmasında Tarih Eser Bulundu

 Elazığ'ın tarihi Harput Mahallesi'nde ağaçlandırma çalışması yürüten işçilerden İshak Yurter, üzerinde birçok figür bulunan 5 metrekarelik taş kabartma buldu.

Kentin tarihi Harput Mahallesi Nevruz Ormanı ağaçlandırma sahasında fidan dikimi için çukur kazan Yurter'in kullandığı kepçenin ağzı bir kaya parçasına takıldı. Çalışmayı durduran Yurter ve arkadaşları alanı elleriyle kazdı.

Taş kabartmayla karşılaşan işçiler, Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürlüğü yetkililerine ve jandarmaya durumu bildirdi. Jandarma ekipleri, olay yerinde güvenliği sağladıktan sonra müze yetkilileri alanda çalışma başlattı.

Çatlaklar oluşan ve üzerinde insan, hayvan, nehir, kale ve savaş figürleri bulunan 5 metrekarelik taş kabartma, arkeologların titiz çalışması sonucu kazı yerinden alınarak müzeye götürüldü.

Tarihi eseri bulan Yurter, gazetecilere yaptığı açıklamada, babasının da müzeden emekli olduğunu söyledi. Elazığ Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı olarak Harput Mahallesi Nevruz Ormanı ağaçlandırma sahasında faaliyet yürüttüklerini belirten Yurter, "Terasları kazarken derinlik veriyoruz. Kazı yaparken makinenin bıçağının ucuna bir şey takıldı. Bir taş olduğu belliydi. Etrafını biraz açtık. Anlayamadığımız resimlere denk geldik. Çalışmaları durdurduk ve yetkililere haber verdik." diye konuştu.

Müze yetkilileri de taş kabartmanın üzerinde yapılacak incelemenin ardından tarihi ve önemi hakkında bilgi sahibi olunacağını, Harput'un tarihine ışık tutacak bir eser olacağını tahmin ettiklerini bildirdi.

Son Güncelleme: 03.05.2016 20:27
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.