21 Nisan 2015 Salı 14:42
Bu atölyenin her metrekaresi sanat kokuyor

ELAZIĞ   Elazığ'da bakır levhaları işleyerek üç boyutlu hale getiren sanatçı Harun Taşdemir, 15 metrekarelik atölyesinde 20 farklı sanat dalında faaliyet gösteriyor. 

Taşdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sanata olan tutkusunun çocukluk yıllarında başladığını dile getirdi.

Çocukluk çağlarında eline geçirdiği tel, tahta ve teneke parçalarıyla bir şeyler yapmaya çalıştığını anlatan Taşdemir, "Çocukluğumda bana oyuncak alınmamıştır. Bütün oyuncaklarımı kendim yapardım. Ortaokul yıllarımda bu doruğa ulaştı. UNESCO'nun 1965'te açtığı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi resim yarışmasında da ödül aldım" diye konuştu.

İlerleyen yıllarda resim öğretmenliği ile sanat çalışmalarını da yürüttüğünü aktaran Taşdemir, şöyle devam etti:

"Çalışmalarımı yurtiçi ve yurtdışında birçok kez sergiledim. İstanbul başta olmak üzere metropol şehirlerde sergiler açtım. Rölyef sanatının doruğa ulaşmasına vesile oldum. Hatta, 22. dönem Kütahya milletvekili Hasan Fehmi Kınay ve 39 milletvekilinin vermiş olduğu bir araştırma önergesinde 'Türkiye'de yaşayan en ünlü rölyef sanatçısı' olarak ismimden bahsedildi. Ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığının sanatçı statüsüne aldığım bir beratım var. Türkiye'de rölyef sanatını boyutlandıran, levha bakırı üç boyutlu hale getiren tek sanatçıyım."

Taşdemir, 0,60 milimetre kalınlıktaki bakır levhayı döverek üç boyutlu hale getirdiğini, sanatının zor olmasının nedenin de bu olduğunu söyleyerek, şöyle devam etti:

"Yaptığım eserler içerisinde her zaman gurur duyduğum, Kara Kuvvetleri Komutanlığına Kurtuluş Savaşını canlandıran 7,10 metre boyunda ve 57 figürün bulunduğu bir duvar kompozisyonu çalıştım. Ayrıca, 3. Ordu Karargahına, 4. Kolordu Komutanlığına, Ankara Merkez Komutanlığına büyük duvar kompozisyonları çalıştım. Bu arada yurtdışından taleplerimiz oldu. Bunlarım içerisinde ilginç olanı Amerika'dan bir rahibin resmini gönderdiler ve ben onun portresini çalışarak kendilerine gönderdim. Onlar da bana teşekkür mektubu gönderdiler."

- On parmağında 20 sanat

Sadece bakır ve üç boyutlu rölyef sanatıyla uğraşmadığını belirten Taşdemir, "Aynı zamanda sedefkarım, tel kari ve ahşap tel kari ustasıyım, ahşap oymacısıyım. Bunun yanında resim, heykel, boyama vitray, sandviç vitray, mozaik vitray, kurşunlu vitray, bakır vitray, tahnit, ud, keman, kanun ve tambur yapımı, grafik ve kolaj sanatıyla uğraşıyorum. Vitrayın tiffany hariç bütün çeşitlerini icra ediyorum. Gördüğünüz şu atölyede 20 çeşit sanat icra etmekteyim" ifadelerini kullandı.

Taşdemir, atölyesinde 6 bin 500 liradan 65 bin liraya kadar eser bulunduğunu, en pahalısı olan baş eseri 'Bedesten Tesbihçisi'ni 7,5 ayda tamamladığını sözlerine ekledi. 

Son Güncelleme: 21.04.2015 14:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.