18 Ocak 2016 Pazartesi 22:18
Elazığ'da Hazar Gölü'nün Uzun Kulaklı Sakinleri

Elazığ'ın Sivrice ilçesindeki Hazar Gölü'nde bulunan adacık, 15 yıldır tavşanlara ev sahipliği yapıyor.

Yılın her döneminde ziyaretçilerden ilgi gören Hazar Gölü'nde bulunan adacıklardan biri, adını ev sahipliği yaptığı tavşanlardan alıyor. Küçük bitki örtülerinin bulunduğu taşlık adada yüzlerce tavşan yaşıyor.

Adadaki tavşanlar, taşlıkları, bitki örtüsünü ve kazarak oluşturdukları "yer altı labirentleri"ni hem yuva hem de korunma alanı olarak kullanıyor. Rahatsız edilmekten pek hoşlanmayan sevimli ada sakinleri, uzun kulakları ile duydukları seslere, keskin gözleriyle de gördükleri yabancı her şeye dikkat kesiliyor. Tavşanlar, tehlikeyi sezdikleri anda kaçarak korunma bölgelerine çekiliyor.

Yaz aylarında yem bulmakta sıkıntı yaşamayan tavşanların beslenmesi için kışın devreye kaymakamlık, jandarma ve belediye ekipleri giriyor. Karlı günlerde Tavşan Adası'na düzenli yem bırakılıyor.

- "Adaya çıkmak yasak"

Sivrice Belediye Başkanı Ebubekir Irmak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, adanın tavşanlarla hikayesinin 15 yıl öncesine dayandığını söyledi.

İlçede görev yapan jandarma personeli tarafından Hazar Gölü'ndeki küçük adaya 15 yıl önce bir çift tavşan bırakıldığını, zamanla hayvanların ürediğini belirten Irmak, "O bir çift tavşan şimdi adada bulunan bine yakın tavşanın atası'' dedi.

Irmak, tavşanların çoğalması ve adacığı yurt edinmeleriyle bölgeye "Tavşan Adası" adı verildiğini anlattı.

Eskiden avcılar ve adaya çıkanların tavşanlara zarar verdiği görülünce önlem alındığını dile getiren Irmak, "Şimdi ada koruma altında ve adaya çıkmak yasak. Yapacağımız çalışmalarla ilçe turizmine katkı sağlamak için ada ve etrafına tekne turları düzenlemeyi planlıyoruz" diye konuştu.

Son Güncelleme: 18.01.2016 22:19
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.