01 Mart 2016 Salı 13:38
Kar Uzmanları Palandöken'de Buluştu

Meteoroloji, iklim ve kar uzmanları, Palandöken Dağı'nda düzenlenen uluslararası bir proje olan "Harmosnow Çalıştayı"nda kar ve su senaryoları üzerine çalışmak için toplandı.

Projenin Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Aynur Şensoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çalıştayın iklim değişikliği senaryoları, hidroloji ve sayısal hava tahmini yararına kar gözlemlerinin uyumlandırılması amacıyla düzenlendiğini belirtti.

Projede 28 ülke yer aldığını ifade eden Şensoy, "Bu bütünleşik bir etkinlik. Bu çalıştayda organizasyona katılan ülkeler, sunum yapacak. Arazi çalışması da yapacağız. Türkiye, bu çalışmada Avrupa'da dağlık alanları temsil ediyor. Bu temsiliyette de Erzurum, karlı ve dağlık bir alanda olması dolayısıyla en güzel şehirdir. İki gün boyunca sahada arazi çalışması yapılacak" diye konuştu.

Erzurum çevresinde kar gözlem istasyonu kurulması için çalışmalar yürütüldüğünü anlatan Şensoy, kurulan istasyonlardan kar derinliği, kar-su eşdeğeri hakkında bilgiler alındığını söyledi.

Yapacakları bu çalışmalarla kardan meydana gelecek su akımlarını tahmin etmeyi amaçladıklarını dile getiren Şensoy, şöyle devam etti:

"Bu akımları, barajların işletilmesinde nasıl kullanabileceğimizi araştırıyoruz. Günlük ve sezonsal olarak tahminleri gerçekleştirmek ve böylece su kaynaklarımızı en verimli şekilde kullanabilmek ve yönetebilmek amacımız. Proje sonunda özellikle farklı ülkelerde yapılan ölçüm ağlarının uyumlaştırılması çalışması planlanıyor. Her ülkenin kendine göre geliştirdiği teknikler ve aletler var. Sahada bunları kullanarak tecrübe paylaşımı yapılacak."

Yakın Doğu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Ünal Şorman da 1995'ten itibaren Yukarı Fırat Havzası'nda kar ölçümü yapmaya başladıklarını belirtti.

Yaptıkları meteorolojik ölçüm ve kar rasatını modelleyerek barajlara özellikle mart ayıyla gelebilecek su akımlarını hesaplayabilmeyi amaçladıklarını dile getiren Şorman, şunları kaydetti:

"Keban Barajı'nın aktif hacminin yüzde 60'ı, kar erimeleri ve yağmurdan geliyor. Bu dağlarda mevcut olan karla kaplı alanları tespit eder, bu kar kaplı alanlardaki kar-su miktarını önceden belirleyebilirsek çeşitli senaryolar kurarak, beklenebilecek akımları önceden tahmin edebiliriz. Bu akımlara göre barajlarımızdan en maksimum enerjiyi üretme imkanına sahip olabiliriz. Burası hidropolitik bir havzadır. Bu havzada yapılabilecek çalışmalarla beklenen su savaşlarını önleyip kendi menfaatlerimizi, suyun kullanımını, elektrik üretimini, Harran Ovası'nın daha iyi sulanabilmesini sağlayabilirsek hem ürün artışını sağlamış oluruz hem de dışa olan doğalgaz bağımlılığımızı azaltmış oluruz."

Son Güncelleme: 01.03.2016 20:07
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.