21 Mayıs 2016 Cumartesi 19:38
Köy Sakinleri Yağmur Ve Ot Duası Geleneğini Sürdürdü

Elazığ'ın Keban ilçesine bağlı Denizli köyünün sakinleri, meralarda bol ot yetişmesi ve mahsullerinin bereketli olması için yağmur duasına çıkıp, kurban keserek, 715 yıllık geleneği sürdürdü.

Geyikli Baba Türbesi yanında bir araya gelen köy sakinleri, 11 koç keserek meralardaki otlar ve mahsullerinin bereketli olması için dua okudu. Duanın ardından katılımcılara etli pilav ikram edildi.

Denizli Köyü Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği Başkanı ve köy muhtarı Süleyman Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahar ayının son iki haftasına doğru mahsullerde bolluk, köyde birlik ve beraberlik olması için yağmur ve ot duasına çıktıklarını söyledi.

Özer, atalarının 1301 yılında bugünkü Denizli köyüne yerleştiğini, bu geleneği 715 yıldır devam ettirdiklerini belirterek, şöyle konuştu:

''Köyümüzde bulunan Geyikli Baba Türbesi'nin yanında kurban kesimi yapılarak yağmur ve ot duası yapılır, yemekler yenir ve köy halkı kendi hayvanına göre ot biçmeye başlar. Bu kültür Alevi-Bektaşi kültüründe mevcuttur. Ayrıca, bize göre dini bir içtihattır. Köylülerden para toplanarak ortak kurban alınır. Her ev bulgurunu ve yanında yağını da vererek kesilen kurban etleri ile yemekler yapılır. Kurbanın adına da 'ot kurbanı' demekteyiz.''

Etkinliğe Keban Kaymakamı Hayrettin Baskın, Belediye Başkanı Vekili Ahmet Demir, davetliler ve köylüler katıldı.

Son Güncelleme: 21.05.2016 21:42
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.