12 Mart 2016 Cumartesi 12:38
İpek Halıyla 'Hayallerine' Dokunuyorlar

Ağrı'nın Eleşkirt ilçesinde, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında başlatılan "Hayallerine İpek ile Dokun" projesi, kadınlara ipek alı dokuyarak gelir elde etme imkanı sağladı.

Eleşkirt Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanlığı tarafından kentte ilk kez açılan "ipek halı dokuma kursu", kadınlara yeni bir iş olanağı sundu.

Oda Başkanı Halil Yılmaz SODES'e sundukları projeyle kentte açtıkları ipek halı dokuma kursunun 7 ay sürdüğünü ve bu süre içinde ipek halıcılığını öğrenen kursiyerlerin, halı başına boyutuna göre bin 200 ile 2 bin 800 dolar arasında gelir elde etme imkanına kavuştuğunu söyledi.

Kurslarının devam ettiğini ve 12 kadının katıldığı kurs sonunda bir kooperatif kurarak kadınların emeğini bu şekilde değerlendirme yoluna gideceklerini dile getiren Yılmaz, şunları kaydetti:

"İpek bir halının maliyeti 300-400 lira ancak halıyı sattığı zaman bin 500 ile 3 bin dolar arasında bir değeri var. Projenin amacı bayanları üretimin içine çekerek ürettikleri ürünleri alıp değerlendirmek istiyoruz. Ürünleri yurt dışına, büyükşehirlere götürerek değerlendireceğiz. Her genç kızın bir hayali vardır; ister ki çeyiz sandığında evine götürebileceği güzel şeyler olsun. Bu noktada da bir gelir elde etmek ister. Biz gençleri hayalleri noktasında yakalamak istedik. Onlar kendi hayalleri ile ipek halıya dokunacaklar, biz de ipek halıyı alacağız ve onların hayallerini, ileriye, uluslar arasına taşıyarak gelir elde etmelerini sağlayacağız."

- Projenin daha fazla kadına ulaşması hedefleniyor

Eleşkirt Halk Eğitim Merkezi halı dokumacılığı kurs eğitmeni Sebahat Çelik ise bu proje ile evde oturan kadınların meslek edinerek para kazanmalarının önünün açıldığını ifade etti.

Merkezlerinde daha önce de yün halı dokumacılığı kursları düzenlendiğini ama ipek halıcılığıyla kadınların daha yüksek gelir elde etme imkanı bulunduğunu ve Eleşkirt'te ilk kez bu kursun açıldığını belirterek, "Ağrı'da 6 ay boyunca kış olunca, evde durmak sıkıntı oluyor çünkü iş yok. En azından bu tür projelere katılıp farklı ve güzel bir ortam ediniyorsunuz. Bu tür ortamların gençlere ve kızlarımıza çok büyük bir faydası dokunuyor" diye konuştu.

- Hayallerini dokuyorlar

Kursiyerlerden Ela Nur Çetin ise evde oturmak yerine kendisini geliştirmek için kursa başladığını belirterek, şunları söyledi:

"İlk başlarda çok hoşuma gitmemesine ve zor öğrenmeme rağmen öğrendikçe, ilerledikçe güzel, eğlenceli ve kolay oluyor. İçimden gelenleri halıya döküyorum. Bunu ileriye taşıyabilirim. Sadece ipek halıda değil diğer halılarda da yapabilirim çünkü işi çözdüm. Hocamızdan çok memnunum. İpek halının yapılışını çok iyi öğretiyor bize. Ağrı'da 6 ay boyunca kar var ve hiç bir şey yapmadan evde oturuyorduk ama bu kurs sayesinde hem meslek ediniyorum hem de ev ekonomisine katkıda bulunuyorum. Burası sayesinde sosyal aktivitelere de katılıyoruz. Başka insanlar tanıyorum, arkadaşlıklar ediniyorum ve başka yerler görüyorum."

Son Güncelleme: 13.11.2016 16:50
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.