15 Nisan 2016 Cuma 12:33
Bakır Tabağa Portreler Yapıyor

Erzincan'da ressam İhsan Parlar 33 yıldır gravür tarama tekniğiyle bakır tabakların üzerine portre yapıyor.

Erzincan Yeraltı Çarşısı'ndaki atölyesinde çelik uçlu kalem kullanarak gravür tarama tekniğiyle istenilen fotoğrafı, bakır tabaklar üzerine işleyen Parlar, 33 yılda, çoğunluğu devlet adamı ve siyasilere ait olmak üzere sipariş üzerine 20 bin civarında portre çizdi.

Parlar'ın, istenilen ebada göre 2 ila 7 gün süren titiz bir çalışma sonucunda yaptığı bakır gravür portreler, yurt içi ve dışından talep görüyor.

- Baba mesleğini sürdürüyor

Ressam Parlar, AA muhabirine, bakır tabak üzerine portre yapmanın baba mesleği olduğunu ve 1982'den bu yana aralıksız sürdürdüğünü söyledi.

Sadece bakır üzerine gravür portreler işlediğini belirten Parlar, çoğunlukla devlet adamları ve siyasilerin portrelerine yönelik sipariş aldığını dile getirdi.

Parlar, şöyle devam etti:

"Bakır üzerine gravür tarama tekniği kullanarak kendi yaptığımız çelik uçlu kalemle çalışıyoruz. Bakır üzerine fotoğrafa bakarak çizim yapıyorum. Siparişler genelde başbakan ve cumhurbaşkanlarımızın portrelerinin yapılması yönünde oluyor. Süleyman Demirel, Abdullah Gül, Tansu Çiller, Bülent Ecevit, Alparslan Türkeş gibi birçok ünlü sima ile Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Başbakanımız Ahmet Davutoğlu'nun portrelerini sipariş üzerine bakır tabağa işliyorum."

- "Yurt dışından da talep var"

Yurt dışından da devlet adamlarının portreleri için sipariş geldiğine işaret eden Parlar, "Yurt dışına da gönderdiğimiz çalışmalarımız oluyor. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı, Çin'den bir askeri yetkiliyle ABD, Polonya, Kazakistan gibi bir çok ülkeden aldığımız siparişleri bakır tabaklara işleyerek yerlerine ulaştırdık. Birçok yerden talep geliyor, beğeni topluyor, hem Erzincanımızı hem Türkiyemizi temsilen sanatımızı icra ediyoruz."

Bugüne kadar 20 bin civarında bakır tabak üzerine portre çalışması yaptığını kaydeden Parlar, babadan devraldığı sanatın kaybolmaması için 2 çocuğuna da bu tekniği öğrettiğini sözlerine ekledi.

Bakır Tabağa Portreler Yapıyor

Bakır Tabağa Portreler Yapıyor

Bakır Tabağa Portreler Yapıyor

Son Güncelleme: 15.04.2016 16:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.