05 Temmuz 2016 Salı 11:28
117 Yaşında 32 Torununun Torununu Gördü

BİTLİS (AA) - ŞENER TOKTAŞ / AHMET OKUR - Hizan ilçesinde yaşayan 117 yaşındaki Asiye Sutlu'nun, 9 çocuğundan 83 torunu ve 32 de torununun torunu bulunuyor.

Hizan'a bağlı Koçyiğit köyünde yaşanan ve bir asrı aşkın ömründe geniş bir aileye sahip olan Sutlu, uzun yaşamın sırrını sürekli tükettiği yöresel yemeklere borçlu.

AA muhabirine Kürtçe açıklama yapan Sutlu, 15 yaşında evlendiğini ve 70 yaşındayken eşinin vefat ettiğini söyledi.

Sutlu, şunları anlattı:

"Eşimle 55 yıl evli kaldık. Şimdi 4'ü erkek 9 çocuğum var. Çocuklarım İstanbul, Mersin ve Hizan'da kalıyor. 83 torunum ve 32 torunumun torunu var. 117 yaşındayım. Çok fakirlik yaşadım. Muhacirler köye gelip ot topluyordu. Fakirlik çoktu. Bir lokma ekmeye hasrettik. Açlıktan ne bulsaydık yiyorduk. Topladığımız bitkilerden yöresel yemekleri yapıyorduk. Ekmek yapmak için buğdaylarımızı el değirmeniyle öğütüyorduk. Darı öğütüp yemek yapıyorduk."

Bu yıla kadar bütün orucunu tuttuğunu ancak bu yıl yaşının ilerlemiş olmasından dolayı zorlandığını söyleyen Sutlu, "Bu ramazan oruçlarımı tuttum. Geçen yıl oruç tutamadım ve yerine para verdim. Artık bugünden sonra oruç tutamayacağım yine para vereceğim." dedi.

Nenenin gelini Zinet Sutlu (33) ise kayınvalidesine kendisinin baktığını belirterek, şöyle devam etti:

"Kayınvalideme bakıyorum. Yanında ben tek kalıyorum. Diğer çocukları ve gelinleri farklı illerde oturuyor. Kayınvalidem yaşlı olduğu için bir şey yemiyor. Kendisine çorba ve etli yöresel yemekler yapıyorum. Başka bir şey yemiyor. Yöresel yemekleri seviyor. Bir zamanlar her şeyi kendileri yapıyorlardı. Peyniri, ekmeği ve her şey organikti. 83 torunu, 32 de torununun torunu var. Maddi durumumuz iyi olmadığı için ona bakmakta zorlanıyorum. Çünkü eşim bazen çalışıyor bazen de çalışmıyor. Kayınvalidem 3 ayda bir yaşlılık maaşı alıyor. Bakıcılık maaşı almıyoruz. 117 yaşında oruç tutuyor ama çok zorlanıyor. Sürekli başı dönüyor. Şeker ve tansiyon hastasıdır."

- "Onun yaşadıklarını dinlemek hoşuma gidiyor"

12 yaşındaki torunu Derya Sutlu de ninesini çok sevdiğini ifade ederek, "Ninem bize eski dönemde yaşadıklarını anlatıyor. Onun yaşadıklarını dinlemek hoşuma gidiyor." dedi.

Köy muhtarı Yaşar Tuz da her hafta Asiye nineyi ziyaret ettiğini anlatarak, yaşlı olmasından dolayı ninenin hafızasının zayıfladığını söyledi.

Tuz, şöyle konuştu:

"Asiye nine artık çok yaşlandı. Her yemeği yemiyor. 83 torunu, 32 torununun torunu var. Önceden maddi durumları iyi değildi. Buradaki çocuğu nineye çok iyi bakıyor. Allah'a şükürler olsun şu anda orucunu tutuyor namazını kılıyor. Bir insan namaz kılarsa, çabuk ayaktan düşmez. İnsan namazla daha güçlü olur. Nine çoğunlukla yöresel yemeklerden yiyor. Yöresel yemeklerin çoğu doğal ürünlerden yapılıyordu. Eskiden yağ, peynir, ayran ve diğer ürünleri köylüler yapardı ve bu ürünler çok sağlıklıydı."

Son Güncelleme: 22.08.2016 18:07
Anahtar Kelimeler:
BitlisHizanTorunu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.