05 Aralık 2018 Çarşamba 11:18
3 Aralık Dünya Engelliler Gününde DSÖ’den Araştırma Sonuçları

Dünya 3 Aralık Dünya Engelliler günü ile engelsiz bir yaşam olması için mücadeleyi hatırlıyoruz. DSÖ bugün araştırma sonuçlarını sundu.

En Büyük Engel Sevgisizlik… Engelsiz bir yaşam için yanınızdayız!

Dünya’da 1 Milyar Kişinin Engeli Var

Yaşamın engelsiz kılınması, engeller ile mücadele ile olacak. 3 Mart Dünya Engelliler Günü kapsamında, engelsiz bir yaşam için bir arada olduğumuzun mesajı verildi. En büyük engel sevgisizliktir diyerek, sevgi ile tüm engellerin aşılacağını gösteriyoruz.

3 Aralık Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilmiştir. 1992’den beri, Dünya Engelliler Günü olarak, engellerin aşılması için, ötekileştirmeden uzak kalınması için Engelli Günü olarak ilan edilmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sonuçları;

Engelli sayısı artıyor.

Yapılan açıklamaya göre her geçen gün artan hastalıklar, engelli sayısında da artışa neden oluyor. Özellikle yaşlanmanın etkisi ile ortaya çıkan hastalıkların engel ile sonuçlanmasına dikkat çekiliyor.

DSÖ tarafından, hastalık sonucu engeli olan kişiler de ‘dünyanın en ötekileştirilmiş’ insanları olarak ilan ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü açıklaması kapsamında, dünyadaki 7 milyardan fazla olan nüfusta, 1 milyardan fazlasında çeşitli engellerin olduğundan söz ediliyor. Verilmiş olan sayısal veriler, dünya nüfusunun %15’inin engelli olduğu şeklinde.

100 Milyondan Fazla Engelli Çocuk Var!

Evet, yapılan araştırmalara göre dünyada 100 Milyondan fazla engelli çocuk var. Engelli bireylerin %80’i gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. Engellilerinin %50’sinin sağlık hizmetlerinin devlet tarafından karşılanmıyor olmasına da dikkat çekiliyor.

Verilere göre, engelli çocuklar gelişmekte olan ülkelerde tedavi kapsamında da çok büyük destek görmüyor. Bu çok büyük bir sorun olduğundan, 3 Aralık Dünya engelliler gündeminde bu da yer alıyor. Dünyada 466 milyon işitme engellinin 34 milyonunu 15 yaş altı çocuklar oluşturuyor.

Engelli olma durumu ve şiddet ilişkisi;

Araştırma sonuçlarına göre Dünya Sağlık Örgütü, engelli olma durumu ile şiddet görme durumu arasındaki ilişkiyi de sunuyor. Bakıldığında, 100 milyondan fazla olan engelli çocuk nüfusunun engelli olmayan çocuklara göre şiddet görme oranının 4 kat daha fazla olduğu sonucuna varılmıştır.

Engelli çocuklara şiddet uygulanmasının daha çok olduğu araştırma ile kanıtlanmıştır.

Son Güncelleme: 12.12.2018 20:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.