31 Mayıs 2016 Salı 14:53
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü

MALATYA (AA) - Malatya Halk Sağlığı Müdürü Kemal Şener, her yıl dünya genelinde 5 milyon, Türkiye'de ise yüz bin insanın tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini belitti.

Halk Sağlığı Müdürü Şener, yaptığı yazılı açıklamada, tütün ve tütün ürünlerinin zararları hakkında toplum bilincini arttırmak, sigarayla oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek amacıyla 31 Mayıs tarihinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından "Dünya Tütünsüz Günü" olarak ilan edildiğini kaydetti.

Tütün kontrolünde temel amacın, tütün ürünlerinin başta kanser olmak üzere doğrudan etkisi ispatlanmış olan hastalıkları ve kullanım yaygınlığını dikkate alarak, tüketimini azaltmak, yeni başlayacakları önlemek ve pasif maruziyeti ortadan kaldırmak olduğunu kaydeden Şener, "Bu kapsamda, yapılan çalışmalarının en hassas ve en önemli başlıklarından birini 'Çocuk ve Gençlerimizin Tütün ve Tütün Ürünleri Kullanımından Korunması' oluşturmaktadır. Bu nedenle bu yıl kutlanacak 31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü etkinliklerinin ana teması 'Tütünsüz Gençlik' olarak belirlenmiştir." ifadelerini kullandı.

Şener, sigara kullanımının dünyada en önemli önlenebilir hastalık ve ölüm nedenlerinden olduğunu dile getirdi.

Halk Sağlığı Müdürü Şener, şunları kaydetti:

"Her yıl dünya genelinde 5 milyon ülkemizde ise yüz bin insan tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara ve tütün ürünlerinin kullanımı başta kanserler, kronik akciğer hastalıkları, kalp krizleri, anne karnındaki bebekte düşük kilo ve zeka geriliği yapması, damar tıkanıklığı, felçler olmak üzere bir çok öldürücü hastalığa yol açmaktadır. Sigara içmeyenlerde pasif içici olarak çevresel tütün dumanına maruz kalmak akciğer kanseri oluşumunu yüzde 32 oranında artırmaktadır. Bu çerçevede değerlendirildiğinde sigara kullanımı, kişi ve toplum sağlığını tehdit etmekte olup mutlaka mücadele edilerek önlenmesi gereken bir halk sağlığı sorunudur. Tütün ve tütün ürünlerinin zararları konusunda farkındalık ve bilinçlendirme yaratılması büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle başta okullarda verdiğimiz eğitimler aracılığıyla, çocuklarımız ve gençlerimize, yerel medya aracılığıyla halkımıza yönelik bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız."


Son Güncelleme: 22.08.2016 12:44
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.