11 Aralık 2015 Cuma 10:25
ABD Büyük Savaşa Hazırlanıyor Beyaz Saray'a Sunuldu !

New York Times gazetesinde yer alan bir habere göre Pentagon Beyaz Saray'a Güneydoğu Asya, Afrika ve Ortadoğu'da bir dizi yeni üs kurulmasını öngören bir plan sundu. Habere göre 5 bin personel ve 500 ABD askerinin görev yapacağı üsler isitihbarat toplama ve terör örgütlerinin ücra bölgelerdeki kollarıyla mücadele alanında kullanılacak.

Erbil'de kurulacak

Üslerde ayrıca özel harekat birlikleri ve terörle mücadele operasyonlarında görevli ajanları bulunacak. Pentagon'un önerisinde bahsedilen üslerin 4 merkezi olacağı, Afganistan ve Cibuti'deki mevcut üslerin de genişletileceği belirtiliyor. Ayrıca Nijer ve Kamerun gibi ülkelerde de daha basit tesisatların kurulması amaçlanıyor. Üslerin yıllık maliyetinin birkaç milyon doları geçmeyeceğini söyleyen pentagon yetkilileri üsler için ev sahibi ülkeden onay alınacağını kaydetti. Pentagon'un önerdiği planda Ortadoğu'da kurulacak üssün 3 bin 500 ABD askerinin bulunduğu Erbil'de olması öngörülüyor.
Yeni üs planı kapsamında mevcut üslerin de genişletilmesi planlanıyor
Sistematik mücadele

Yetkililere göre hala gelişim aşamasında olan bu plan IŞİD, El Kaide ve diğer terör örgütlerin bölgesel tehditlerine karşı tek ve tutarlı bir sistemle mücadele edilmesine yardımcı olacak. Pentagon'un yıllık bütçesinden düzenli finansman sağlanacak üslerin büyüklüğü ise bölgesel tehdit oranına göre kararlaştırılacak. Amerikalı istihbarat ajanslarının gittikçe genişleyen IŞİD'le “cebelleşmesi”, oluşturulan yeni planın temel sebebi olarak görülüyor.

Günlük 11 milyon dolarlık maliyet

ABD 8 Ağustos 2014'te "Doğal Kararlılık Operasyonu" adıyla oluşturduğu koalisyon ile IŞİD'e karşı savaş veriyor. Uluslararası koalisyonda ABD'nin par ülkelerle birlikte düzenlediği askeri operasyonların koordinasyonu Başkan Barack Obama'nın görevlendirmesiyle ABD Merkez Komutanlığı tarafından yürütülüyor. Yaklaşık 1,5 yıldır göreve devam eden koalisyonun, bugüne kadar günlük 11 milyon dolar askeri harcama yaptığı tahmin ediliyor.

Son Güncelleme: 11.12.2015 10:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.