05 Mayıs 2016 Perşembe 13:28
Adilcevaz Cevizi İçin 'Gen' Bahçesi Kuruldu

BİTLİS (AA) - Bitlis'in ünlü "Adilcevaz Cevizi" için Doğu Anadolu Kalkınma Ajansının (DAKA) desteklediği hibe projesi ile kurulan bir serada "gen" bahçesi kuruldu.

Bahçedere köyünde Erdal Günay, DAKA destekli "Serada Aşılı Ceviz Fidanı Projesi" için aldığı 90 bin lira hibe ile kurduğu serada, ceviz fidelerini aşılayarak üretime başladı.

İlçe Kaymakamı Özer Özbek yaptığı açıklamada, ilçenin en değerli ürünü olan cevizi, standart hale getirmek için sera kurduklarını belirterek, kaliteli cevizlerin serada aşılanarak üretildiğini söyledi.

İlçede üretilen cevizin tescillenmesi için çalışma başlattıklarını da kaydeden Kaymakam Özbek, projeyle cevizin koruma altına alınarak, gelecek nesillere bir servet olarak bırakılacağını ifade etti.

Ceviz üretimi için gen bahçesi kurduklarını belirten Günay ise, Adilcevaz cevizinin aroması ve doymamış yağ oranı ile dünya standartlarının üzerinde bir kaliteye sahip olduğunu söyledi.

Kurduğu serada 2 bin 500 ceviz fidanını aşılayarak üretime başladığını kaydeden Erdal Günay, "DAKA tarafından desteklenen projeyi Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütüyoruz.

Aşılanan ceviz fidanından iki yıl içerisinde ürün alınabildiğini ifade eden Günay, şöyle konuştu:

"Aşılı ceviz fidanının en büyük özelliği kısa sürede verim vermesidir. Ayrıca aşılı ceviz fidanında normal fidanlara göre 3-4 kat daha fazla verim alıyorsunuz. Benim yetkililerden isteğim Van Gölü çevresi ve ormanlara aşılı ceviz fidanları ekerek Adilcevaz cevizinin sayısının ve kalitesinin artırılmasıdır. 2 bin rakımda bile sorunsuz yetişebilen aşılı ceviz fidanlarımız, tüplü ve poşetli olduğu için yılın 12 ayı rahatlıkla ekilebiliyor. Bu yıl aşılama yapacaklarımız ceviz sayısı en az 5 bin olacak. Türkiye'nin her yerinde ceviz bahçesi kurarak kısa sürede ürün almak ve bu ürünü paraya çevirmek isteyen herkesi seramızı ve gen bahçemizi ziyaret etmeye davet ediyorum."

Son Güncelleme: 22.08.2016 12:17
Anahtar Kelimeler:
FidanSeraAdilcevaz Cevizi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.