02 Haziran 2016 Perşembe 10:53
Ahıska Türkleri, Muş'ta

MUŞ (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Başbakan Binali Yıldırım'ın koordinasyonunda Bitlis'in Ahlat ilçesinde iskan ettirilecek 300 kişilik Ahıska Türkleri, Muş'a geldi.

Dışişleri Bakanlığı, Dünya Ahıska Türkleri Birliği ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğü'nün çalışmalarıyla kente ulaşan Ahıska Türkleri, burada bir süre misafir edildikten sonra Ahlat ilçesine uğurlanacak.

Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Salih Bıçak, gazetecilere yaptığı açıklamada, sorunsuz bir şekilde Muş'a getirdikleri Ahıska Türklerini, Ahlat'a götürerek, evlerine yerleştireceklerini söyledi.

Bitlis Valiliği ve Ahlat Kaymakamlığının konutların hazırlanmasında büyük emek sarfettiğini kaydeden Bıçak, "300 kişiden oluşan 72 aile Ahlat'taki konutlara yerleştirilecek. Ukrayna'da yaşayan Ahıska Türklerini, Dışişleri Bakanlığı ve Dünya Ahıska Türkleri Birliğiyle beraber sağ salim olarak Muş'a getirdik. Bu duygu tarif edilemez bir duygu. Bu heyecanı ilk kez Erzincan Üzümlü'de yaşadık. Aslında onların duygularını tarif etmek mümkün değil. Orada çektikleri sıkıntıların burada inşallah biteceğini düşünüyorlar. İnşallah o imkanları, o rahatlığı sağlarız. Anavatanlarına hoşgeldiler" ifadelerini kullandı.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov ise 3-4 kez sürgün olan bir toplumun sonunda ana vatanına kavuştuğunu belirtti.

Kendilerine gösterilen ilgi karşısında çok duygulandıklarını aktaran Kassanov, şunları söyledi:

"Bunu sözlerle anlatmak mümkün değil. Onu ancak burada yaşamak, hissetmek lazım. Gelen bacılarımız, kardeşlerimiz, büyüklerimizin hepsinin gözleri dolu, hepsi çok heyecanlı. Çok eziyet çektiler. 1944'de sürgüne uğradılar. 1989'da Özbekistan'dan Ukrayna'ya gönderildiler. Ukrayna'da savaş bölgesine düştüler. Savaş bölgesinden tekrar sürgün oldular. Sayın Cumhurbaşkanımıza tüm milletim adına çok teşekkür ediyorum. Türkiye çok güçlü bir devlet. Türk milletine özellikle teşekkür ederim. Bizi bağırlarına bastılar. Dört kez sürgüne uğrayan toplum, eninde sonunda öz vatanına, öz yurduna geldi. İnşallah ömür boyu burada yaşayacaklar."

Ahıska Türkleri arasında bulunan 76 yaşındaki Mehmet İlyasoğlu ise "Allah razı olsun, bütün Türk halkından çok memnunuz. Erdoğan gardaşımızdan Allah razı olsun. Başbakanlarımızdan Allah razı olsun. 72 yıl sürgün yaşadık. Bize sahip çıkan Türk halkına kurban olayım. Bu milletine, toprağına, bayrağına ve canına biz kurbanız. Sizinle her şeyi paylaşacağız. Her yere el uzatan Türkiye'den Allah razı olsun" diye konuştu.

Son Güncelleme: 22.08.2016 12:52
Anahtar Kelimeler:
MuşAhlatAhıska Türkleri
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.