28 Ağustos 2018 Salı 14:05
Ak Parti ve MHP Anlaştı! 3 Suça İdam Öngörülüyor!

MHP'nin 1 Ekim'de TBMM'nin açılmasıyla gündeme almayı planladığı af kanun teklifinin detaylan belli oluyor. Affın infaz yasası değişikliği ile düzenleneceği, buna paralel olarak bazı suçlarda da idamın geri getirilmesi için anayasa değişiklik çalışması yapılacağı öğrenildi.

BÜYÜK BİRLİK PARTİSİ'DE DESTEKLİYOR

İki liderin Ceza İnfaz Kanunu değişik liği ile kısmi af ve bazı suçlarda idam cezasının geri getirilmesine yönelik değişiklik konusunda çalışma yapma karan aldığı öğrenildi. Şartlar olgunlaştığı taktirde infaz yasası değişiklik teklifinin AKP MHP'li grup başkanvekilleri, anayasa değişikliğinin ise iki parti ve BBP'li toplam 341 vekilin imzası ile TBMM'ye sunulması öngörülüyor.

Affın, hükümlülerin cezalanndan belli miktar indirim yapılarak getirilmesi, böylelikle anayasanın 87. maddesindeki nitelikli çoğunluk şartı olan 360 oya gerek kahnaması öngörülüyor. Ceza indiriminde, terör suçlan ile kadına ve çocuklara yönelik cinsel ve şiddet suçları ile uyuşturucu kaçakçılığı ve imalinin kapsam dışı tutulması öngörülüyor.

Göçmen kaçakçılığının da bu kapsama alınabileceği vurgulanıyor. Değişiklik ile hükümlülerin cezalanndan 5-10 yıl arasında uzlaşaacak bir miktarda indirim, savcılık soruşturması veya yargılaması süren tutukluların ise haklarında istenen ceza üst sınırından aynı miktar indirilerek, şartlı salıverme formülü üzerinde duruluyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 31 Temmuz günü Devlet Bahçeli ile yaptığı sürpriz görüşmenin perde arkasında da bu iki konunun bulunduğu bildirildi.

Bu formülle denetimli serbestlik uygulaması da devreye girince binlerce kişi cezaevlerinden çkabilecek. 

Affın hangi tarihten önce işlenen suçları kapsayacağı ise henüz netlik kazanmadı.

ÜÇ SUÇ İÇİN İDAM

Terör suçları ile kadın ve çocuklara yönelik cinayet ve canavarca hisle cinayet suçlarında ise idamın geri getirilmesi öngörülüyor. Ancak idam için referandumlu anayasa değişikliğinde 360, referandumsuz anayasa değişikliğinde 400 oy gerekiyor. AKP- MHP ve BBP'nin ise TBMM'de 341 sandalyesi ve Medis Başkanı hariç 340 oyu bulunuyor. 43 milletvekiline sahip İY Parti ve DP destek verirse, referandumlu değişiklik yapılabiliyor. Referandumsuz değişiklik için ise 17 eksik kalıyor.

Son Güncelleme: 28.08.2018 19:15
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.