06 Aralık 2018 Perşembe 22:08
Asgari Ücret İçin İlk Talep 2000 TL + Yüzde 25 Zam

Asgari Ücret İçin İlk Talep 2000 TL

2018 yılı çalışanlar için son derece zorlu bir yıl olarak geçmektedir. Özellikle döviz fiyatlarındaki artışlar neticesinde birçok ürünün satış fiyatına oldukça büyük oranlarda zam yapılması sonucunda başta askeri ücretliler olmak üzere birçok çalışan kesimin alım gücü oldukça düşmüş durumdadır.

Bu çalkantılı dönemden en çok zarar gören kesim ise Asgari ücretli çalışanlar olmuştur. 2018 yılı itibari ile askeri ücret 1604 TL olması ile birlikte yaşanan enflasyon ve artan fiyatlar neticesinde asgari ücretle çalışan birçok kişi ailesine geçindiremediğinden dert yanmaktadır. Ülkemizdeki enflasyon oranının en son Kasım ayı eksi enflasyon oranına göre yüzde 22’lerde seyretmesi ile birlikte bugün toplanan askeri ücret komisyonunda iş ve iş Verne temsilcilerinin masaya tekliflerini koyması bekleniyor.

İlk Teklif Türk-İş’ten Geldi

Görüşmelerin daha uzun süre kıyasıya bir pazarlık ile devam edeceği düşünülmektedir. Çünkü yaşanan ekonomik gelişmelerden sonra ve mart ayında yapılacak yerel seçimler öncesinde işveren sendikalarının en maksimum zammı almaya çalışması kadar doğal bir durum bulunmamaktadır. İlk teklifi sunan Türk-İş ise asgari ücretin zam talebi olarak maaşların 2000 TL’ye çıkarılması ve bu oran üzerinde yüzde 25 zam yapılması istenmektedir. Teklifin kabul edilmesi halince ise asgari ücretin 2019 yılında 2500 TL olacaktır. Şu an itibari ile ise bu teklifin kabul görmesi beklenmiyor. Fakat bu sefer işçi temsilcileri masadan en fazlasını almak konusunda oldukça istekli ve agresif bir tavır sergileyeceklere benziyor.

İş Verenlerden Komik Teklif

Asgari ücret tespit komisyonu görüşmelerini henüz ilk günü olması neticesinde ise işveren cephesi şimdilik karşı tarafın tekliflerini izlemekle yetinmektedirler. Fakat kamuoyuna yapılan değerlendirmelerde işverenlerin büyük bir kısmının yaşanan bu sıkıntılı dönemde işverenlerin zor durumda kalmaması için zam oranının oldukça düşük kalmasını talep etmektedirler. İşveren sendikalarının aklındaki rakam ise 100 ile 150 TL arasında bir oran durumundadır. Bu oran ise birçok kişi tarafından gayri ciddi ve komik bir rakam olarak görülmektedir.

Son Güncelleme: 12.12.2018 20:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.