03 Temmuz 2016 Pazar 13:58
Atatürk'ün Erzurum'a Gelişinin 97. Yıldönümü

ERZURUM (AA) - Mustafa Kemal Atatürk'ün milli mücadele döneminde Anadolu'da işgalcilere karşı halkı örgütlemek amacıyla Erzurum Kongresi'ni toplamak üzere 3 Temmuz 1919'de Erzurum'a gelişinin 97. yıldönümü törenle kutlandı.

Atatürk'ün şehre giriş yaptığı Aziziye ilçesinde başlayan tören, daha sonra şehir merkezindeki Yakutiye ilçesi İstanbulkapı semtinde yapılan temsili karşılamayla devam etti. Ellerinde bayrak bulunan öğrenciler, gaziler ve askerler ile il protokolü üyeleri Havuzbaşı Kent Meydanı'na kadar yürüdü.

Yürüyüş sonunda Havuzbaşında Kent Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk sunularak, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, burada yaptığı konuşmada, bu önemli ve tarihi günde, vatansever Erzurum insanı ile Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal Paşa'nın Palandöken Dağı eteklerinde birbirlerine kavuşarak, bütünleştiğini ve milli mücadele hareketinin, bu tarihi Müslüman, Türk şehri Erzurum'da başladığını söyledi.

Erzurum'da 3 Temmuz 1919'da bir millet hareketinin başladığını dile getiren Sekmen, "1919 Türkiyesindeki şartları, milli duyarlılıkla tespit eden Mustafa Kemal Paşa, memleketin çeşitli bölgelerinde kurulan milli hareketler arasında Erzurum'u seçerek, buradaki milli hareketin başına geçmesi şüphesiz Erzurum insanına duyduğu bağlılığı, güven duygusunun bir ifadesi olduğu tarihi bir gerçektir." dedi.

Sekmen, Mustafa Kemal Paşa'nın Erzurum'da gördüğü ilginin, 1924 gezilerinde Erzurum'a ikinci kez geldiğinde halka yaptığı konuşmadan anlaşıldığını belirterek, şöyle konuştu:

"Atatürk konuşmasında 'Benim buraya gelişim bütün milletin ateşten bir çember içine alındığı bir zamana rastladı. Bütün millet bu çemberin içinden nasıl çıktığını düşünüyordu. Memleketin batısı düşman işgaline terk edilmiş ve oradaki halk silaha sarılmış, buradaki halk ise memleketin felaketten kurtulması için ayağa kalkmış bir durumdaydı. Ben işte böyle bir zamanda Erzurum'a geldim. Burada gördüğüm içtenlik, samimiyet, mertlik, gönülden bağlılık benim memleketi kurtarmam için her türlü özveriyi yapmam konusundaki azim ve gücümü artırmıştı.' diyor.

Başta Cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, kahraman ordumuzun neferlerini ve gazilerimizi şükran ve minnetle anıyorum. Atatürk ve onun silah arkadaşları, aziz vatanımız uğruna dünden bugüne canlarını seve seve feda eden tüm şehitlerimizi rahmet ve minnetle tekrar anıyorum."

Konuşmanın ardından, öğrencilerce şiirlerin okunması ve mehter takımı gösterisiyle devam eden tören, Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinde kaldığı bugün müze olarak hizmet veren Atatürk Evi'nin ziyaret edilmesiyle sona erdi.

Törene, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu, 9. Kolordu Komutanı Korgeneral Şeref Öngay, İl Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, gaziler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.









Son Güncelleme: 22.08.2016 18:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.