19 Şubat 2018 Pazartesi 15:19
Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Esed Yönetimine Tehdit! "Türk Askerini Kimse Durduramaz!"

Esed Rejimine bağlı devlet televizyonu bugün Rejime bağlı ‘Halk Güçleri’ adındaki milis ordunun Afrin’e gireceğini duyurdu.

El İhbariye Televizyonunun bölge muhabirine dayandırarak yaptığı haberinde ‘Halk Güçleri birkaç saat içinde Afrin’e girecek’ ifadelerine yer verildi.

Üst düzey bir Kürt yetkili, pazar günü yaptığı açıklamada, Suriyeli Kürt güçlerle Esed rejiminin, Türkiye’yi geri püskürtmek için Suriye ordusunun Afrin’e girmesi üzerinde anlaşmaya vardığını söylese de YPG’nin Afrin Sözcüsü Brusk Haseke, Rejime bağlı unsurların Afrin’e gireceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını öne sürdü.

PYD/PKK cephesinden çelişkili haberler gelmeye devam ederken Türk makamları gelişmelere ilişkin açıklama yaptı.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Eğer rejim YPG’yi temizlemek için girerse problem yok. YPG’yi korumak için giriyorsa Türk askerini hiç kimse durduramaz.” dedi.

Daha önce bir öngörüde bulunarak ‘Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın Menbiç’te Amerikan askerleriyle karşılaşılması halinde savaşacakları yönünde net ifadeleri varken Afrin’de Esed Rejimiyle karşı karşıya geldiğinde TSK’nın geri çekilmeyeceğini’ değerlendirilmişti.

Sürecin en azından TSK destekli ÖSO operasyonlarına evrileceği düşünülüyor.

Hafız Esed ve Beşşar Esed tarafından yönetilen Esed Nusayri Rejiminin PKK’ya on yıllardır destek verdiği biliniyor. PKK lideri Abdullah Öcalan, uzun yıllar Suriye’de saklanmıştı.

Suriye Parlamentosu Milletvekilli Ömer Usi, bugün yaptığı açıklamada Suriye ordusunun Afrin için YPG’ye silah desteğinde bulunduğunu belirtti.

Esed Rejiminin Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit eden yaklaşımı, Ankara tarafından göz ardı edilmiyor.

Afrin İçin Dört İhtimal

Türkiye’nin Zeytin Dalı Harekatı kapsamında Afrin’e girişinin ardından hızlanan gelişmelerde Esed Rejimi’nin Afrin’e asker çıkarması durumunda dört durumun yaşanabileceği değerlendiriliyor:

1-TSK ve ÖSO Güçleri, PYD/PKK’yı tüm bölgeden temizler

2- Esed Rejimi, Afrin ve çevresindeki bölgeleri alır

3-TSK ve ÖSO Güçleri, sadece sınır bölgelerini alır

4-TSK ve ÖSO Güçleri Afrin’i terk eder

Afrin için bu dört ihtimalden söz edilirken Suriye savaşının her geçen gün daha komplike bir hal alıyor olması ülke genelindeki birçok yeni ihtimali beraberinde getirebilir.

Son Güncelleme: 19.02.2018 15:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.