14 Haziran 2016 Salı 19:13
'Balyoz'da Kumpas' İddianamesinin Detayları

Taraf gazetesiyle ilgili "Balyoz'da kumpas" iddialarına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında Taraf gazetesi çalışanı 5 gazeteci hakkında hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı'ndan Faruk Söker tarafından hazırlanan 276 sayfalık iddianamede, İstanbul 1. Ordu Karargahı'nda "Çok Gizli', "Gizli" ibareli belge veya vesikaların, çalındığı ve bulundukları yerden gizlice alındığı ifadeleri yer aldı. İddianamede, gazeteci Tuncay Opçin hakkında "terör örgütü kurmak', "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile çalma', "devletin güvenliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme', "devletin güvenliğine ve siyasal yararına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama" ve "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla 35 yıldan 74 yıla kadar hapis cezası istendi.

İddianamede, "Şüphelilerden Mehmet Baransu hakkında FETÖ terör örgütünün üyesi olduğu yönünde kamu davasının açılmasını gerektirecek nitelikte ciddi deliller bulunmaktadır. Şüpheliler Tuncay Opçin ve Mehmet Baransu'nun temin ettikleri belgeleri, diğer şüpheliler Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur aracılığıyla Taraf gazetesinde yayınlanmasını sağladıkları belirlenmiştir." ifadeleri kullanıldı.

Tuncay Opçin ve Mehmet Baransu'nun teşvik ve yönlendirmeleriyle Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'un, Opçin ve Baransu'nun eylemlerine katıldıkları savunuldu.

İddianamede, "Suça konu eylemlerin emniyette, yargıda devletin diğer kurumları ve TSK da yapılanan FETÖ/PDY'nin amacının gerçekleştirilmesine yönelik olduğu belirlenmiştir." denildi.

Mehmet Baransu'nun eski eşi Esra Konur'un savcılıktaki, "Tuncay Opçin belgelerin yayınlanması için eski eşim Mehmet Baransu'ya belge ve para veriyordu." ifadesi de iddianameye konuldu.

21 yıldan 51 yıl 6 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılması talep edilen Taraf gazetesi yazarı Yıldıray Oğur'un savcılıkta, "Mehmet Baransu'nun askerlik görevi nedeniyle gazeteden ayrılmasına rağmen gazeteye haber gönderdiğinin ve bu haberlerin yayınlanmaya devam ettiğini, Mehmet Baransu'nun gazeteye gönderdiği haberleri Tuncay Opçin üzerinden aldıklarını, Taraf gazetesine yakın kafelerde Tuncay Opçin ile 5 ya da 6 kez gazetenin bilgisi dahilinde, Mehmet Baransu'nun yönlendirmesi ile buluştuklarını" iddia ettiği şeklinde ifadeler kullanıldı.

İddianamede, 19 adet CD'nin Mehmet Baransu tarafından orijinallerinin yok edildiği, kopyalarının teslim edildiği ve içeriğinde bulunan belgeler üzerinde Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'nca incelemeler yapıldığı öne sürüldü.

Yapılan inceleme sonucunda, 11 ve 17 numaralı CD ler içerisinde yer alan "Balyoz, Suga, Oraj, Çarşaf vb" isimlerle hazırlanmış olanların TSK'ya ait bilgi ve belgeler olmadığı iddia edilerek, "CD lerde yer alan açık ismi EGEMEN Harekat Planı olan ERTUĞRUL Harekat Planı'nın yenisinin ortaya çıkarılması nedeniyle, 18/12/2008 tarihinde imha edildiği, imha edilen harekat planının "ÇOK GİZLİ" gizlilik derecesinde olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu harekat planındaki bilgilerin devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken ve ifşası halinde Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askeri hareketlerini tehlikeye sokabilecek nitelikte olduğu değerlendirilmiştir" denildi.

Son Güncelleme: 14.06.2016 19:13
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.