30 Haziran 2016 Perşembe 14:33
Baraj Gölü Ve Nehirler İçin Yayın Balığı Yetiştiriliyor

ELAZIĞ (AA) - Elazığ'da, DSİ 9. Bölge Müdürlüğü Keban Su Ürünleri Şube Müdürlüğü tesislerinde yılda 20 bin yayın balığı yetiştiriliyor.

Tesislerde ilk deneme üretimi 1993 yılında gerçekleştirilen yayın balığı, müdürlük bünyesinde bulunan 20 havuzdan oluşan üretim tesisinde üretiliyor. Ülkedeki balıkçılığın gelişmesine katkı sağlamak amacıyla göl ve nehirlere her yıl 20 bini aşkın yayın balığı bırakılması planlanıyor.

DSİ 9. Bölge Müdürlüğü Keban Su Ürünleri Şube Müdürü Yasin Celayir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üretim tesislerinde daha önce bulunup da avcılık benzeri sebeplerle stokları azalan baraj gölleri ve nehirlerin balıklandırılmasında kullanılmak amacıyla yayın balığı yetiştirdiklerini söyledi.

Yayın balıklarının tam kontrollü döl alımı işleminin yapıldığı yegane birim olma özelliğini taşıdıklarını vurgulayan Celayir, şöyle devam etti:

"Özellikle stokların azalma eğiliminde olduğu baraj gölleri ve nehirlerin balıklandırılması amacıyla yayın balıklarının üretimini gerçekleştiriyoruz. Bu baraj göllerine ve nehirlere sevkiyatını yapıyoruz. Yayın balığı, üretimi oldukça karmaşık bir tür olması nedeniyle şu anda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının teşvik kapsamına alındı. Eti oldukça kaliteli ve tutulan bir balık olması, önemini daha da artırdı."

Elde ettikleri yavru balıkların ekim-kasım döneminde 35-40 santimetre uzunluğa ve 300-350 gram ağırlığa ulaştığında baraj göllerine ve nehirlere gönderildiğini anlatan Yasin Celayir, 2015 yılında elde ettikleri yayın balığı yavrularını Sivas'ta bulunan Kılıçkaya Barajı'nın balıklandırılmasında kullandıklarını anımsattı.

"Özellikle Yeşilırmak, Kızılırmak, önceden yayın balığının çokça çıktığı nehirler olmasına rağmen, son yıllarda aşırı avlanmalar ve diğer sebeplerden dolayı bu balığımız görünmez duruma gelmiştir." diyen Celayir, amaçlarının özellikle bu tür yerlerdeki yayın balığı stoklarını tekrar iyileştirmek ve avlanacak bir boyuta kavuşturmak olduğunu belirtti.

Son Güncelleme: 22.08.2016 17:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.