10 Ekim 2019 Perşembe 18:47
Barış Pınarı Harekatın'da 2. Güne Kadar neler Oldu?

 Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, harekatın başarıyla devam ettiği bildirilerek ''Belirlenen hedefler ele geçirildi" ifadesi yer aldı. Muhalif savaşçılardan oluşan Suriye Milli Ordusu (SMO), harekata destek için Fırat Nehri'nin doğusundaki topraklara girdi. Tel Abyad ve Resulayn'da toplam 7 köy terörden arındırıldı.

İşte dakika dakika Barış Pınarı Harekatı 2. gününde yaşananlar...

17:35 MARDİN VALİLİĞİ: 2 ŞEHİT

Mardin Valiliği, Nusaybin'e düzenlenen havanlı saldırıda 2 sivilin şehit olduğunu, 24 kişinin de yaralandığını açıkladı.

17.10 7 KÖY TERÖRDEN ARINDIRILDI

 Anadolu Ajansı: Tel Abyad'ın Bir Aşı, Hamidiye, El Yabse, Tel Fander, Müşeyrfe ve Dedat köyleri ile Rasulayn'daki Kişto köyü terörden arındırıldı..

16:50 ÜÇ İLÇEYE HAVAN ATILDI: BİRİ BEBEK İKİ KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

 YPG/PKK'lı teröristler, Tel Abyad ilçe merkezinde yaktıkları lastiklerle Türk silahlı insansız hava araçlarının görüntü almasını engellemeye çalışıyor.
Türkiye'nin farklı bölgelerindeki birliklerden gönderilen zırhlı muharebe aracı (ZMA) yüklü tır konvoyu ise, Kilis'e ulaştı.

Akçakale'ye teröristlerin attığı havan mermisi biri bebek iki kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu.

Şanlıurfa Valiliği'nin resmi açıklaması şöyle:Şanlıurfa Valiliği'nin resmi açıklaması şöyle:

"Suriye tarafından atılan havan ve roket mermilerinin İlimiz Akçakale ve Ceylanpınar ilçelerimize isabet etmesi sonucu; Barış Pınarı Harekatının ilk şehidi Suriye uyruklu 9 aylık bebek Muhammed Omar ve Akçakale ilçemizde görevli Vergi Dairesi Başkanlığına bağlı maliye memurumuz Cihan Güneş şehit olmuştur. Atılan roket ve havan mermilerinin isabeti sonucu 46 vatandaşımız da yaralanmıştır."

16.30 TRUMP: TAKİP EDİYORUM

 ABD Başkanı Donald Trump'tan yeni Twitter mesajı: Harekat bölgesinde bir askerimiz yok. Bitmeyen savaşı sona erdirmeye çalışıyorum. İki tarafla da görüşüyoruz. Bazıları benim bölgeye binlerce asker gönderip tekrar bir savaş başlatmamı istiyor. Türkiye NATO üyesi. Gelişmeleri yakından izliyorum.

16.25 EL BAB'DA CANLI BOMBA

Fırat Kalkanı Harekâtı ile DEAŞ teröristlerinden temizlenen El Bab'da, YPG'li teröristler bomba yüklü motosikletle saldırı düzenledi. İlçe merkezinde gerçekleşen patlamada çok sayıda sivil yaralandı.

15.32 MSB'DEN YENİ AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanlığı sosyal medyada yaptığı paylaşımda, ''Fırat’ın doğusunu terör koridoru haline getirmeye çalışan PKK/PYD-YPG’li teröristler halkın kullandığı bina, okul ve hastanelere gizlenerek ülkemizdeki sivil yerleşim yerlerine havan ve roketlerle saldırı yapıyor.''ifadelerini kullandı.

15.25 ÖCALAN'N POSTERİ İNDİRİLDİ

YPG'li teröristlerden temizlenen köylerden birinde, bebek katili Öcalan'ın posteri indirildi.

15.25 YENİ AÇIKLAMA

Suriye Milli Ordusu, resmi Twitter hesabından Rasulayn yakınlarındaki Tel Halef köyünün teröristlerden alındığını açıkladı. Aynı hesap, dakikalar önce Keştu köyünün kurtarıldığını bildirmişti.

15.10 "SİZLERİ KORUMAK İÇİN GELDİK"

Türk ordusuyla birlikte cephede yer alan Suriye Milli Ordusu üyelerinin, Tel Abyad'ın batısındaki El Yabse köyü sakinleriyle konuşmaları yayınlandı.Türk ordusuyla birlikte cephede yer alan Suriye Milli Ordusu üyelerinin, Tel Abyad'ın batısındaki El Yabse köyü sakinleriyle konuşmaları yayınlandı.
YPG'li teröristlerden temizlenen köyün sakinlerine, "Rahat olun biz sizleri korumak için geldik, bizler kardeşiz ve bu vatan hepimizin" denildiği duyuluyor.

14.50 KEŞTU KÖYÜ ALINDI

Suriye Milli Ordusu, resmi Twitter hesabından Rasulayn yakınlarındaki Keştu köyünün teröristlerden alındığını açıkladı.

14.25 MÜHİMMATLAR ELE GEÇİRİLDİ

Tel Abyad'ın batısında terörden arındırılan köylerden kaçan teröristlerin bıraktığı silah ve çok sayıda mühimmat ele geçirildi.

14.15 AKÇAKALE'YE İKİ HAVAN MERMİSİ

 Terör örgütü YPG/PKK işgali altındaki bir bölgeden Akçakale'ye 2 havan mermisi atıldı. İlçe merkezine düşen havan mermileri nedeniyle yaralananların olduğu öğrenildi.

13.35 "109 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, harekatın başından bu yana 109 teröristin öldürüldüğünü açıkladı.

13.00 İKİ KÖY TERÖRDEN ARINDIRILDI

Anadolu Ajansı: Tel Abyad'ın batısındaki El Yabse ve Tel Fander köylerini terörden arındırdı.

12.55 "MEHMETÇİĞİN MORALİ YÜKSEK"

AK Parti Genel Merkezi girişinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Harekat başarıyla sürüyor. Mehmetçiğin morali çok yüksek. Görevini yerine getirmeye devam ediyor" dedi.

12.05 GAZETECİLER AKIN ETTİ

Demirören Haber Ajansı: Harekatın başlamasıyla Suriye sınırına gazeteciler akın etti. Akçakale'de kamp kuran, yerli- yabancı yüzlerce gazeteci, Tel Abyad kentini gören hakim tepede konuşlandı. Canlı yayın araçları ile bölgede bulunan gazeteciler, harekata ilişkin gelişmeleri anlık olarak haber merkezlerine ulaştırıyor.

12.05 SURİYE MİLLİ ORDUSU TOPRAKLARA GİRDİ

Muhalif savaşçılardan oluşan Suriye Milli Ordusu, Barış Pınarı Harekatı'na destek vermek amacıyla Fırat Nehri'nin doğusundaki topraklara girdi.

11.57 MSB'DEN BİR AÇIKLAMA DAHA

Milli Savunma Bakanlığı'ndan bir açıklama daha: Barış Pınarı Harekâtı’nın planlama ve icrasında sadece PKK/PYD-YPG ve DEAŞ’lı teröristler ile bunlara ait barınak, sığınak, mevzii, silah, araç ve gereçler hedef alınıyor.

11.50 YPG TERÖR MERKEZİ VURULDU

Sınırın 30 kilometre içerisinde yer alan Ayn İsa'daki YPG terör merkezi Türk jetleri tarafından vuruldu.

11.45 REUTERS FOTOĞRAFLARI SERVİS ETTİ

 Reuters haber ajansı, sivillerin harekat bölgesinden ayrıldığını bildiriyor. Ajans, Tel Abyad ve Rasulayn'dan ayrılan sivillerin fotoğraflarını servis etti.

11.20 ÇAVUŞOĞLU'NDAN HAREKAT DİPLOMASİSİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, harekat diplomasisi yürütüyor. Çavuşoğlu, bu sabah Alman mevkidaşı Heiko Maas ile telefonda görüştü. Ardından İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile konuştu.Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, harekat diplomasisi yürütüyor. Çavuşoğlu, bu sabah Alman mevkidaşı Heiko Maas ile telefonda görüştü. Ardından İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile konuştu. Bakan Çavuşoğlu, daha önce ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran  Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'e harekatla ilgili bilgi vermişti.

11.05 POMPEO'DAN AÇIKLAMALAR

 ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Türkiye'nin meşru bir güvenlik kaygısı var. Güneylerinde terör tehdidi var" dedi.ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Türkiye'nin meşru bir güvenlik kaygısı var. Güneylerinde terör tehdidi var" dedi.

PBS televizyonundan Judy  Woodruff'a konuşan Pompeo, sunucunun 'ABD, harekat için Türkiye'ye yeşil ışık yakmış görünüyor' yorumunu  yapması üzerine şunları söyledi:
"Hayır, bu doğru değil. ABD, harekat için yeşil ışık yakmadı. Pazar gecesi yapılan görüşmede bölgedeki ABD askerilerinin risk altında kalabileceği  ortaya çıkınca Başkan Trump askerleri zarar görmeyecekleri bir yere kaydırmaya karar verdi. Yapılan budur."

11.00 OBÜSLER MEVZİLENDİ

 Anadolu Ajansı: Obüsler Tel Abyad'ın karşısında mevzilendi. Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesi ile Suriye'nin kuzeyindeki Tel Abyad'ı yalnızca sınır hattı ayırıyor.

10.55 HAREKATI ANBEAN TAKİP EDİYORLAR

 Karargahta harekatı yöneten Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve komutanlar, sabahın ilk ışıklarına kadar ayaktaydı. Bölgeden gelen anlık görüntüler üzerinden harekatı anbean takip eden Akar, beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar ile talimatlar verdi.

10:41 MSB'den açıklama

MSB: Barış Pınarı Harekâtı gece boyunca havadan ve karadan başarıyla sürdürüldü. Belirlenen hedefler ele geçirildi. Harekât planlandığı şekilde başarıyla devam ediyor.

10.25 BİR ÇOK KÖY ELE GEÇİRİLDİ

 Yerel kaynaklar, Tel Abyad'ın çevresindeki birçok köyün YPG'li teröristlerden alındığını bildiriyor. Söz konusu köyler Tabatin, Meşrefi, Bir Aşık ve Havi.

10.00 ÇATIŞMA SESLERİ CEYLANPINAR'DAN DUYULUYOR

Obüs atışlarıyla vurulan Ceylanpınar'ın karşısındaki Rasulayn'dan dumanlar yükseliyor. Günün ilk ışıklarıyla Rasulayn'da başlayan çatışmanın sesleri Ceylanpınar'dan duyuluyor

Reuters foto muhabiri Murad Sezer, gökyüzünü kaplayan siyah dumanların fotoğrafını dünyaya servis etti.

Rasulayn'dan ateşlenen uçaksavar mermileri, Ceylanpınar ilçesindeki evlerinde oynayan iki kardeşin yaralanmasına neden oldu. Yaralı çocuklar, hastanede tedavi altına alındı. Anadolu Ajansı, söz konusu mermilerin üç eve isabet ettiğini belirtiyor.

Şanlıurfa'nın Suriye sınır hattında yer alan beton bariyerlerin bazı noktalardan kaldırıldığı görüldü.

09.50 ÖNEMLİ BAĞLANTI YOLU ORTADAN KALKTI

Türk ordusu, Rasulayn ilçesine bağlı Tel Erkam ve Tel Halef köyleri arasını teröristlerden temizledi. Böylece YPG'lilerin önemli bir bağlantı yolu ortadan kalkmış oldu.

Yerel kaynaklar, Tel Abyad'ın doğusundaki Tabatin ve Meşrefi köylerinin de YPG'li teröristlerden alındığını bildiriyor.

09.30 5 TERÖRİST ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

Barış Pınarı Harekatı kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından Mardin’in Suriye sınırında bulunan Kamışlı bölgesinde 5 YPG-PKK’lı terörist etkisiz hale getirildi.

09.10 MÜHİMMAT YÜKLÜ ARAÇ İMHA EDİLDİ

İHA ve SİHA'larla bölgeyi kontrol altında tutan güvenlik kuvvetleri sınıra yönelik hareketlenmelere de anında karşılık veriyor. Bu kapsamda güvenlik güçleri tarafından Kamışlı'da tespit edilen teröristlere ait bir mühimmat yüklü araç imha edildi.

07.19 KAMIŞLI'DAKİ TERÖR HEDEFLERİ VURULUYOR

 Fırat’ın doğusuna düzenlenen Barış Pınarı Harekâtı kapsamında Kamışlı’daki terör hedefleri vuruluyor.

07.10 KENT MERKEZİNDE SESSİZLİK HAKİM

Harekat kapsamında TSK birlikleri, gece boyunca çeşitli noktalardan Tel Abyad tarafına geçiş yaptı. Günün ilk ışıklarına kadar Tel Abyad ve çevresinde herhangi bir çatışma sesi duyulmazken, kent merkezinde sessizlik hakim. Operasyon başlamadan önce sınıra yakın olan terör mevzilerinde görüntülenen örgüt mensuplarının da sabah saatlerinde mevzilerde olmadığı görüldü.

06.30 90 BİN CAMİDE FETİH SURESİ OKUNDU

Türkiye'nin güney sınırında oluşturulmaya çalışılan terör koridorunu yok etmek, bölgeye barış ve huzuru getirmek amacıyla başlatılan Barış Pınarı Harekatı'nın zaferle sonuçlanması için 90 bin camide Fetih suresi okundu.

03.13 FUAT OKTAY'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, sürmekte olan operasyonla ilgili olarak şunları kaydetti:

"Terör örgütlerinin yuvalanmaya çalıştığı sınır ötesinde Barış Pınarı Harekatı planlandığı şekilde devam ediyor. Operasyonda ordumuz teröristlerle mücadelesini başarıyla sürdürürken önceliği sivil halkın zarar görmemesidir."

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.