04 Temmuz 2016 Pazartesi 11:23
Başbağlar'da 23 Yıldır Süren Büyük Acı

ERZİNCAN (AA) - FAHRETTİN GÖK - Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde, 5 Temmuz 1993'te bölücü terör örgütü mensuplarınca yapılan ve 33 sivilin yaşamını yitirdiği katliamın acısı ilk günkü gibi yaşanıyor.

Erzincan'a 220 kilometre uzaklıktaki Başbağlar köyünde yaşayan vatandaşlar, 5 Temmuz 1993'te hala hafızalardan silinmeyen katliam yaşadı.

Akşam namazının ardından camiden çıkan 28 kişiyi köy merasında topladıktan sonra örgüt propagandası yapan teröristler, daha sonra da bu kişileri kurşuna dizerek öldürdü. Olaydan sonra bölgede yapılan incelemede, 584 boş kovan bulundu.

Meradaki kurşuna dizme öncesi kadınları da köy girişindeki kuru derede toplayan teröristler, önce evleri yağmaladı, ardından da tüm evleri ateşe verdi. Katliamda, yapılanlara karşı çıkan 5 kişi de ateşe verilen evlerde yakılarak katledildi.

Cumhuriyet tarihinin o güne kadar ki en büyük sivil katliamlarından birine sahne olan Başbağlar köyünde saldırının ardından şehitler için anıt yapıldı ve olayda katledilenlerin eşyalarının sergilendiği müze oluşturuldu.

Katliamın acısının ilk günkü gibi taze olduğu köyde, şehit edilenler her yıl olayın yıl dönümünde törenle anılıyor.

- Bu yıl anma töreni 6 Temmuz'da

Başbağlar şehitleri için her yıl Başbağlar Köyü Derneğince 5 Temmuz'da düzenlenen "Başbağlar Şehitlerini Anma Programı", bu yıl olayın yıl dönümünün Ramazan Bayramı'nın 1. gününe denk gelmesi dolayısıyla 6 Temmuz'da yapılacak.

Başbağlar şehitleri ayrıca yarın İstanbul Edirnekapı Şehitliği'nde düzenlecek törenle de anılacak.

Katliamdan ağır yaralı kurtulan köy muhtarı Ali Akarpınar, AA muhabirine, köydeki programa, AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisinden katılımlar olacağını belirterek, "AK Parti'den bazı genel başkan yardımcıları ve milletvekilleri ile CHP'den 7 milletvekilinin katılımını bekliyoruz. Köydeki kültür merkezi önünde açılış konuşmasını ben yapacağım. Daha sonra siyasi partiler adına konuşmacılar olacak. Vali Bey konuşacak. Daha sonra da şehitlik ve anıt ziyaretleri gerçekleştirilecek."

Son Güncelleme: 22.08.2016 17:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.