14 Mayıs 2016 Cumartesi 11:28
'Bebeğinizi Biberon Çürüğünden Erken Muayeneyle Koruyun'

Medipol Üniversitesi Hastanesi Pedodonti Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Aslı Patır Münevveroğlu, çocuklarda ilk süt dişinin sürmesi ile birlikte en geç 1 yaşından itibaren diş hekimi muayenesinin gerekli olduğunu belirterek, "Biberon çürüklerinden çocukları korumak için küçük yaşta ağız-diş muayenesinin yapılması büyük önem taşıyor" uyarısında bulundu.

Münevveroğlu, çocuklarda diş çürümelerinin nasıl önlenebileceği ve çocuklara diş fırçalama alışkanlığının kazandırılması için neler yapılabileceği konusunda yaptığı yazılı açıklamada, bebekte süt dişlerinin kalıcı dişlere oranla çürüğe daha yatkın olduğunu ve bu yüzden daha kolay ve hızlı çürüdüğünü aktardı.

Biberon çürüklerinin bebek ve çocuklarda genellikle üst süt keserlerin diş etine yakın yüzeylerini etkilediğini ve yanlış beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak ortaya çıktığını dile getiren Münevveroğlu, çocuklarda ilk süt dişinin sürmesi ile birlikte en geç 1 yaşından itibaren bir diş hekimi muayenesinin gerekli olduğunu bildirdi.

Münevveroğlu, "İlk diş hekimi ziyaretinin bu kadar erken başlamasının nedeni, bebeklik döneminde dişlerin nasıl temizlenmesi gerektiğini ebeveynlere gösterebilmek. Biberon çürüklerinden çocukları korumak için küçük yaşta ağız-diş muayenesinin yapılması büyük önem taşıyor." diye konuştu.

- "Çürük oluşumu engellenebilir"

Diş çürüğünün gerekli tedbirler alındığında önlenebildiği bilgisini veren Münevveroğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Bu yaşlarda kazanılacak hijyen alışkanlığı, diş sağlığını ömür boyunca garantiye alabilir. Süt dişlerindeki çürükler mutlaka tedavi edilmeli. Çünkü süt dişlenmenin sağlığının korunması, kalıcı dişlerin sağlığı açısından oldukça önemli. Anneler, hem emzirme hem de beslemenin ardından bebeklerin diş yüzeylerini temiz bir gazlı bez ile temizlemeli, çok bastırmadan diş yüzeylerinden artık maddeler uzaklaştırılmalı. Ebeveynler, çok az dişi sürmüş veya hiç dişi olmayan bebekler için tasarlanan diş fırçaları ve sadece su veya kazein içerikli kremlerle 45 derece doğru tutuş tekniği ile temizliği etkili şekilde yapabilmeli. Bu krem florür içermemeli çünkü florür içeren macunların yutulması toksik etki gösterebilir.

Ebeveynler mercimek tanesi kadar diş macununu yumuşak, naylon kıllı, ilgi çeken renkli çocuk diş fırçasına sürmeli ve daima diş macunu ve tükürüğün tükürüldüğünü görmek için fırçalama süresince çocuğun başında olmalı. Küçük motor hareketlerin geliştiğinden emin olunduktan sonra çocuk kendisi diş fırçalayabilir fakat ebeveyn her fırçalamadan sonra dişleri kontrol etmeli, gerekirse kendi tekrar fırçalamalı. Diş fırçaları ortalama 6 ayda bir değiştirilmeli."

- "Ağız sağlığı için bebeklikte teşvik gerekli"

Münevveroğlu, ağız sağlığı için bebeklikte teşvikin gerekli olduğunu belirterek, yapılması gerekenleri şu şekilde sıraladı:

"Oyunlar geliştirilebilir veya müzik ve şarkı söyleyerek diş fırçalama daha keyifli hale getirilebilir. Çocuklar bu konuda teşvik edilmeli ve ödüllendirilmeli. Günde en az iki kez diş fırçaladığında eğlenceli olarak hazırlanmış bir takvime artı konulabilir. Banyoya bir kum saati yerleştirmek de 2 dakika süresince sıkılmadan fırçalayabilmesine eğlence yaratabilir. Ayna karşısında bir aile aktivitesi haline getirmek teşvik edici olabilir. Çocuğun ne kadar temiz ve bakımlı olduğu ona tekrarlanarak diş fırçalama alışkanlığı kazanması sağlanmış olur. Böylelikle çocuk, diş temizleme aktivitesini günlük rutin bakımının bir parçası olarak ömür boyu kabul eder."

Son Güncelleme: 17.05.2016 14:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.