08 Haziran 2016 Çarşamba 11:53
'Berivan'ların Zorlu Yayla Mesaisi

VAN (AA) - ÖZKAN BİLGİN - Van'ın Çatak ilçesi Boyunpınar Mahallesi'nde yaz aylarında yüksek kesimlerde otlatılan koyunlar, bölgede "berivan" olarak adlandırılan kadınlar tarafından zorlu bir yolculuğun ardından sağılıyor.

Sabah kahvaltısının ardından atlara binerek veya yaya olarak yollara düşen ve koyun sağan kadın olarak adlandırılan berivanlar, mahalleye 10 kilometre mesafedeki Hafıran Yaylası'na tırmanıyor.

Yaklaşık 1,5 saatlik zorlu yolculuğun ardından koyunlarla buluşan berivanlar, buradaki hazırlıklarını tamamladıktan sonra, bin 300 koyun ve keçiyi tek tek sağarak, elde ettikleri sütü süzgeçten geçirip, huniler yardımıyla bidonlara dolduruyor.

Yayladaki bu uğraşın ardından süt bidonlarını sırtlarına alan berivanlar, evlerinin yolunu tutuyor. Evlere taşınan sütler, burada da süzgeçten geçirilip kaynatıldıktan sonra peynir, yoğurt, tereyağı ve kaymak olarak işleniyor.

- Ürünler kent merkezinde satılıyor

Aile reisleri ise yapılan ürünleri kent merkezindeki şarküterilere veya belirli yerlere satarak aile bütçesine katkı sağlıyor.

Koyun sahiplerinden Sinan Caniş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, berivanların gerçekten çok yorulduğunu ve zorlu bir süreçten sonra hayvanları sağabildiğini ifade etti.

Berivanların günlük ev işlerine yayla mesaisinin de eklendiğini söyleyen Caniş, şöyle konuştu:

"Her sabah 9 gibi evden çıkan berivanlar, patika yollardan yaylaya tırmanıyor. Yorucu tırmanışa birde süt sağımı ve güç bir dönüş eklenince gerçekten onlar için zor oluyor. Ama birbirlerine çok destek oluyorlar. Yaylada bir araya geldiklerinde şarkı söyleyip, halay çekerek stres atıyorlar. Bazen de yolculuk esnasında ufak tefek kazalar yaşıyorlar. Attan düşebiliyorlar. Ama gerçekten onların emeğini hiçbir zaman unutamayız."

Son Güncelleme: 22.08.2016 13:55
Anahtar Kelimeler:
VanÇatakYaylaBerivanlar
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.