10 Haziran 2016 Cuma 18:38
Çevre Ve Şehircilik Bakanı Özhaseki: Artık Silahla Alınacak Bir Şey Yok

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Diyarbakır'da yaptığı konuşmada, artık silahla alınacak hiç bir şeyin olmadığını ifade ederek, Sur'da yapılacak olan yapılaşmaların ve çalışmaların eylem planını açıkladı. Özhaseki, Sur'da artık kimsenin kafasına göre bir şey yapamayacağını, imar planına göre gidileceğini söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Diyarbkakır'da "Sur Eylem Planı" bilgilendirme toplantısına katıldı. Liluz Otel'de yapılan toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Vali Hüseyin Aksoy, vali yardımcıları, kaymakamlar, AK Parti milletvekilleri Galip Ensarioğlu, Orhan Miroğlu, STK temsilcileri, kamu kurum kuruluşları, Sur esnafı ve Sur'da oturan vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ardından başlayan toplantıda konuşan Vali Aksoy, Anadolu'nun ilk İslam'la tanışan şehrinin Diyarbakır olduğunu söyledi. Diyarbakır'a şu ana kadar 26 milyar TL'lik bir yatırım yapıldığını ifade eden Vali Aksoy, daha sonra Sur'la ilgili bilgi verdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, konuşmasına tüm Diyarbakırlıların Ramazan ayını tebrik ederek başladı. Özhaseki, "Sur içi, açık hava müzesi gibidir. Bunun kıymetini bilmek gerekir. Eskiden de tekleştirme politikaları vardı. 80'li, 90'lı yıllarda biz sadece kitap okuyorduk. Biz bu ülkede neleri yaşamadık ki. Ama artık inkar ve ret politikaları bitti. Herkes kendi dilini özgürce konuşabiliyor. Ama silahın artık ne işi var. Silahla alınacak bir şey yok. Vahşi Arap kabileleri bile böyle aylarda kimseyi öldürmezdi. Bu eylemler kimseye bir şey veremez. Bu acıları bir daha yaşamayız. Kimsenin burnu kanamasın istiyoruz. Artık zaman yaraları sarma zamanıdır. Zarara uğramış kim varsa zararlarını karşılayacağız. Esnaf arkadaşlarının işini daha iyi görebilecekleri bir alan yapacağız ve tarihi eserleri gözden geçireceğiz. Önümüzdeki günlerde bunu yapacağız. Burası Türkiye'nin en turizm kokan yeri olacak. Bir sürü fitne kazanı kaynatılıyor. Biz bunların hepsini boşa çıkaracağız. Biz bundan sonra toplantı değil işimize bakacağız. Sokak kamulaştırmasını ben kendi memleketimde yaptım. Sadece kanayan bir yara var ve bunlar diniyor. Tek temennimiz huzurlu ve barışlı bir hale gelelim. Biz o yüzden buradayız." dedi.

SUR'UN YOL HARİTASINI AÇIKLADI

Sur'un yol haritasını açıklayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Patlayan yerlerde altyapı eksiği var. Kilometre kadar şebeke hasar görmüş. Çok hızlı girip bitiriyoruz, ondan sonra bina yapacağız. Sur içinde ne kadar hasar gören su hattı varsa bitiriyoruz. Ulaşımla aksaklığı ile çözmek istiyoruz. Sur'un tamamının yolunu bitireceğiz. Sokak sağlıklaştırmasını yapacağız. Ticaret yapılırken, yıpranan ve çirkin olan sokaklar oluyor. Buraları daha modern bir hale getirmemiz lazım. Ulu Cami'nin olduğu yerde bunun uygulamasına başlayacağız. Daha sonra Ulu Cami'den yukarı ve aşağıya doğru yapacağız. Biz bunları etaplar halinde yapacağız. Buralarda bazalt ve ahşap karışımı kullanacağız. Dükkanlarımız daha güzel bir hal alacak. İlk uygulamayı Ulu Cami önünde başlatıyoruz. Çok güzel bir görüntü olacak. Gazi Caddesi ve Melik Ahmet Caddesi'nin tamamında yapacağız. İçkale'nin baştan sonra yeniden adam edilmesini istiyoruz. Buradaki tarihi eserler elden geçilecek. Burada hızlı bir şekilde işe başlayacağız. Sur içinde yapılacak evlerin hepsi aynı olacak. TOKİ buralara kesinlikle girmeyecek. Cami, hamam, han ne varsa asli hali korunacak. Oturulmayacak şekilde olan evlerin sahiplerine gerekli alternatifleri sunacağız. Biz gerekli desteği vereceğiz ve bizim istediğimiz gibi ev yapacak. İsteyen Sur dışında TOKİ'nin yapmış olduğu evlerde alabilecek. Hem de normal fiyatın altında verilecek. İster Mardin'de, ister İstanbul'da ev alabilecek. Bedelini verir gider oturur. Biz kimsenin bedduasını almak istemiyoruz, amacımız budur." diye konuştu.

GENÇLER VE KADINLARA MÜJDE

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "Sur içinde boşalan yerlerde adalar oluşturup, kütüphane, kadın merkezleri, meslek okulları gibi mimariye uygun yapılar oluşturacağız. Sur içinde para kazanma mantığımız yok. Burası Türkiye'nin en güzel yeri olsun. Burayı gelip herkes görsün. Adalar boşaldıkça parsel parsel gideceğiz. Planımızda ne varsa yaptığımız her şey imar planına uygun yapılacak. Kimse kafasına göre artık birşey yapamayacak. Gerekirse Bakanlığın bürosunu açarım ve burada yaşarım." dedi.

Son Güncelleme: 10.06.2016 18:38
Anahtar Kelimeler:
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.