02 Temmuz 2016 Cumartesi 09:08
Elazığ'da Sakal-ı Şerif Ziyareti

ELAZIĞ (AA) - Keban ilçesinde Kadir Gecesi dolayısıyla Sakal-ı Şerif ziyarete açıldı.

Yusuf Ziya Paşa Camisi'nde Kadir Gecesi münasebetiyle ziyarete açılan Sakal-ı Şerif'i kent merkezi ile Keban, Ağın ve Malatya'nın Arapgir ve Arguvan ilçelerinden gelen vatandaşlar ziyaret etti.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde Osmanlı Paşası ve Keban Maden Emiri Yusuf Ziya Paşa tarafından 1794 yılında yaptırılan Yusuf Ziya Paşa Camisi'ne aynı tarihte getirilen ve sadece yılda bir kez ramazan ayında kadir gecesinde ziyarete açılan sakal-ı şerifi görmek isteyen vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Teravih namazı sonrası vatandaşlar izdiham olmaması için tek sıra halinde ilerledi. Tekbir ve salavat getirerek ziyaretini tamamlayanlara cami çıkışı şerbet ve lokum ikram edildi.

Keban Müftüsü Abdulhamid Pehlivan AA Muhabirine yaptığı açıklamada, Sakal-ı Şerif`i bu yıl 7 bin civarında vatandaşın ziyaret ettiğini söyledi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın verdiği bilgiye göre, Türkiye’de toplam 1818 adet Sakal-ı Şerif bulunduğunu belirten Pehlivan, şöyle konuştu:

''Bunlardan 422’si İstanbul’da, 153’ü Bursa’da, 98’i İzmir’de, 87’si Yozgat’ta, 83’ü Balıkesir’de, diğer kısmı da farklı illerimizde muhafaza edilmektedir. Sakal-ı Şeriflerin iki ucu balmumu ile kapatılmış silindir şeklindeki şişelerde kenarları altın çerçeveli, zebercet, zümrüt, elmas vb taşlı ve sanatlı bir şekilde muhafaza edilmekte bu mahfazalar kırk kat bohça içinde bir kutuya konur. Bu kutular yine kırk kat bohçaya sarılıp özel olarak yapılmış olan sandukada saklanır.''

Sakal-ı Şerifi ziyaret eden Mustafa Ergan ise 60 yaşında olduğunu belirterek 50 yıldır Keban’da kadir gecesinde Yusuf Ziya Paşa Camisi'ne gelerek ziyaret ettiğini dile getirdi.


Son Güncelleme: 22.08.2016 17:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.