16 Mayıs 2016 Pazartesi 16:28
Engelsiz Eğitim Ve Teknoloji Merkezi İkinci Evleri Oldu

Van Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında inşa ettiği "Engelsiz Eğitim ve Teknoloji Merkezi"nde engelliler, hem kurslara katılıyor hem de aktivitelerle hayata tutunmaya çalışıyor.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünce geçen yıl yaptırılan tam donanımlı Engelsiz Eğitim ve Teknoloji Merkezi, kentteki engellilerin adeta ikinci evi oldu.

Yaklaşık 200 bin lira harcanarak yapımı tamamlanan ve son teknolojik cihazlarla donatılan merkeze gelen engelli vatandaşlar, 8 farklı alandaki kurslarda sosyal hayata katılma imkanı buluyor.

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Zeynel Abidin Koç, yaptığı açıklamada, kentteki engelli tüm vatandaşların projeden faydalanmasını amaçladıklarını belirterek, kültürel ve sportif faaliyetlerle onları sosyal hayata kazandırmayı planladıklarını söyledi.

- Kurslara 80 engelli katılıyor

Merkezin bölgede tek olduğunu ifade eden Koç, engellilerin merkezdeki kurslara katılarak güzel vakit geçirme imkanı bulduklarını kaydetti. Merkezde 80 engellinin kurs gördüğünü aktaran Koç, şunları söyledi:

"Sabahtan akşama kadar evde oturarak kendisini yük sanan bir engelli profilinden, toplumla iç içe ve engeliyle barışık bir engelli profili oluşturmaları gerektiğini vurguluyoruz. Bu amaçla oluşturduğumuz merkezde sekiz dalda kurslar hazırlayarak, uzman eğitmenler gözetiminde kurs almalarını sağlıyoruz. Ayrıca Braille alfabesi dediğimiz yazıyla okuma yazma öğretiyoruz. Engellilerin kendilerini bir yere ait hissetmeleri bizim için önemlidir. Bu açıdan engelli vatandaşlarımızın sosyal bir merkezi olması ve güzel vakit geçirmesi bizleri memnun ediyor."

- Uzman eğitmenler gözetiminde sınavlara hazırlanıyorlar

Engelsiz Eğitim ve Teknoloji Merkezi Müdürü Abdullah Yılmaz da görme engellilere yönelik sesli kütüphane oluşturduklarını belirterek, bilgisayarlara kurulan ekran okuyucu programlarla görme engelli vatandaşların kitap okumalarına imkan sağladıklarını anlattı.

Boğaziçi Üniversitesi e-kitap uygulamasına üye olduklarını kaydeden Yılmaz, şöyle devam etti:

"Engelli vatandaşlarımız direkt olarak e-kitap uygulamasıyla yüklü olan tüm kitaplardan faydalanmaktadırlar. Diğer engel gruplarına yönelik de kütüphane oluşturduk. Bunun yanında müzik kursları düzenliyoruz. İsteyen engelli vatandaşlarımız buraya gelerek deneyimli eğitmenlerimiz gözetiminde sınavlara da hazırlanıyorlar. Merkezimiz yeni açılmasına rağmen yoğun ilgi görüyor. Burası engellilerin ikinci evi oldu. Hizmet olursa aslında vatandaşlarımız engel tanımıyor. Bu açıdan böyle bir hizmetin açılması için son derece önemlidir. Merkezimiz sayesinde engelli vatandaşlarımız evden çıkarak sosyalleşme imkanı buldu."

Görme engelli Ali Bilen de zamanın büyük kısmını merkezde geçirdiğini söyleyerek, "Bu merkezin bize çok faydası oluyor. Birçok engelli arkadaşımız burada sınavlara hazırlanıyor. Yine birçok farklı alanda açılan kurslarda arkadaşlarımız yetenekleri keşfediyor. Sosyal aktivitelerle güzel vakit geçiriyoruz." diye konuştu.

Son Güncelleme: 05.08.2016 18:02
Anahtar Kelimeler:
VanEngelliler Haftası
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.