24 Aralık 2015 Perşembe 11:13
Erdoğan : Rusya Suriye'de sivilleri öldürüyor

 Rapora göre hastaneleri, evleri ve camileri vuran Rusya en az 200 sivilin ölümüne neden oldu
ULUSLARARASI AF ÖRGÜTÜ ERDOĞAN'I DOĞRULADI:

Rusya'nın 30 Eylül'den bu yana Suriye'de gerçekleştirdiği hava saldırılarında sivilleri hedef aldığına dair bir doğrulama da Uluslararası Af Örgütü'nden geldi. ABD merkezli kuruluşun dün açıklanan raporunda Rusya'nın Suriye'de yürüttüğü hava saldırılarında meskun mahalleri hedef aldığı, evleri, camileri, pazar yerlerini ve hastaneleri vurduğu kaydedildi. Raporda, Rus saldırılarının uluslararası yasaları çiğnediği yönünde güçlü kanıtlar olduğu vurgulandı. "Sivil hedefler zarar görmedi: Rusya'nın Suriye'deki saldırılarıyla ilgili açıklamalarının maskesi düştü" başlıklı rapor, Rusya'nın 30 Eylül- 29 Kasım arasında gerçekleştirdiği 6 operasyona yoğunlaştı. Buna göre saldırılarda sadece bir düzine militan ölürken, 200'den fazla sivil hayatını kaybetti. 'SALDIRILAR SAVAŞ SUÇU' 

Rus yetkililerin bir cami ile hastanenin zarar gördüğü operasyonlarla ilgili "yalan" söylediği belirtilen raporda, Rusya'nın meskun mahallerde uluslararası yasalarca yasaklanmış mühimmat kullandığı da vurgulandı. Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Başkanı Philip Luther, "Rusya'nın bazı saldırıları doğrudan doğruya meskun mahalleri hedef almış görünüyor. Bu alanlarda askeri hedef yok. Siviller öldü. Bu tür saldırılar savaş suçu teşkil ediyor" dedi. Luther, "Rusya ayrım gözetmeyen ve hukuk dışı saldırılarına son vermeli. Rusya sivil alanlarda misket bombası ve kılavuzsuz bombalar kullanmaktan vazgeçmeli" dedi. BODRUMA SIĞINMIŞLARDI 

Rapordaki tespitler, görgü tanıkları ve uzmanlarla yapılan görüşmelere dayandırıldı. Rapordaki saldırılardan biri, Idlib'in Ariha mahallesindeki bir pazar yerini hedef almıştı. 49 sivilin öldüğü saldırıyla ilgili görgü tanıklarından Mohammed Qurabi el Ghazal'ın, "Birkaç saniye içinde insanlar çığlık atmaya başladı. Yakında bir ilkokul vardı, çocuklar dehşet içinde koşuşturuyordu. Her yerde kafasız, organları kopmuş cesetler vardı" dedi. Raporda öne çıkarılan bir diğer saldırıda 15 Ekim'de Humus'ta 32'si çocuk, 11'i kadın en az 46 sivilin öldüğü belirtilirken, ölenlerin sivil bir binanın bodrumuna sığınmış insanlar olduğu vurgulandı. Bu saldırıda vakum bombası kullanıldığı kaydedildi. 

"485'TEN FAZLA SİVİL KAYIP VAR"

Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda, Rusya'ya ait bir savaş uçağının Türk Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesinden bu yana Rusya Savunma Bakanlığı'nın Suriye'deki operasyonları ile ilgili paylaştığı bilginin daha da azaldığı kaydedildi. Daha önce ABD, İngiltere ve NATO' dan yapılan açıklamalarda Rusya'nın Suriye'de terör örgütü DAEŞ'ten daha çok Beşar Esad karşıtı muhalifleri hedef aldığı yönünde açıklamalar gelmişti. Öte yandan Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin kısa bir süre önce açıkladığı raporda Rusya'nın Suriye'de en az 485 sivilin öldüğü belirtilmişti. 

24 TÜRKMEN DAHA ÖLDÜRÜLDÜ

Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Türkmendağı ve Cebel Ekrad'a yönelik saldırılarda 24 sivilin hayatını kaybettiği öğrenildi. Anadolu Ajansı'nın yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, rejim güçleri ve Rus jetleri, sabahın erken saatlerinden gece saatlerine kadar Lazkiye kırsalını havadan ve karadan vurdu. Kaynaklar, Çümeren, Ayn El Gazal, Bedeme, Zeytincik köyleriyle çevre yerleşim yerlerinin hedef alındığı saldırılarda aralarında kadın ve çocukların yer aldığı 24 kişinin öldüğünü, 50'ye yakın yaralının olduğunu kaydetti. 

ERDOĞAN DEFALARCA SÖYLEMİŞTİ

Erdoğan, Suriye'de Rusya'nın hava saldırılarında sivillerin katledilmesi olayını defalarca gündeme getirmişti. Cumhurbaşkanı şunları kaydetmişti: 

 2 EKİM (EL CEZİRE RÖPORTAJI) 
"Tabii bütün bu olaylar karşısında Amerika'nın, Batı'nın yaklaşımını ısrarla bekliyoruz" diyen Erdoğan, Rusya'nın Suriye'de düzenlediği saldırılar neticesinde 65 kişinin öldüğüne dair bilgi aldığını belirtti. 

 24 KASIM (ÖĞRETMENLER GÜNÜ)
Bayırbucak Türkmenlerinin olduğu bölge, DAEŞ terör örgütünün olduğu bölge değildir. Kimse kimseyi kandırmasın; orada sadece Bayırbucak Türkmenleri vardır, soydaşlarımız vardır, akrabalarımız vardır. 'DAEŞ terör örgütünü vuruyoruz' diyerek orada Bayırbucak Türkmenleri vurulmaktadır. 

 2 ARALIK (KATAR ÜNİVERSİTESİ) 
Türkiye'nin güneyinde uzun sınır boylarının olduğu Suriye ve Irak'ta yaşanan müessif olayların her gün daha da tırmandığına işaret eden Erdoğan, "Fakat buralarla hiç ilgisi ve alakası olmayanların adeta buralara gelip girmelerini anlamak mümkün değil. Eğer terör örgütleri ile mücadele ise; eyvallah, bunu beraber yapalım. Ama terör örgütleri bahane edilerek oradaki mazlum sivil halka saldırılar düzenleniyorsa mağdur insanlar öldürülüyorsa orada düşünmemiz lazım" değerlendirmesinde bulundu. 

Son Güncelleme: 24.12.2015 11:18
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.