04 Ağustos 2017 Cuma 20:03
Fetöcü Akın Öztürk'ün Çapraz Sorgusuna Başlandı

FETÖ'nün 15 Temmuz 2016'daki darbe girişimi sırasında komuta merkezi olarak kullandığı Akıncı Hava Üssü'ndeki eylemlere ilişkin davada, dönemin YAŞ üyesi sanık Akın Öztürk savunmasının ardından soruları yanıtladı.

Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Sincan Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesindeki salonda görülen duruşmaya, sanık ve müşteki avukatları ile müşteki yakınları katıldı.

Savunmasını tamamlayan Akın Öztürk'e Mahkeme Başkanı Selfet Giray, Korgeneral Mehmet Şanver'in kızının düğününde şahit olacağının ne zaman konuşulduğu ve davetiyenin ne zaman geldiğini sordu. Öztürk ise eşinin düşük tansiyon sıkıntısı olduğunu ifade ederek, Şanver ile telefonla görüşüp aynı tarihlerde yeğeni için kız isteme durumunun bulunduğunu, eşinin yolculukta rahatsızlanması ihtimaline karşılık düğüne tek de olsa katılmaya çalışacağını söylediğini bildirdi.

En son görüşmesinde ise gelemeyeceğini Mehmet Şanver'e aktardığını ve hayırlı olsun temennisinde bulunduğunu belirten Öztürk, "Ben Mehmet Şanver'in oğlunun kirvesiyim, kız isteme işini ben yaptım. Kızımızı verme işini (Şanver'in kızını) de ben yaptım." dedi. Giray'ın, şahitlik konusundaki durumunu neden son dakikaya bıraktığını sorması üzerine Öztürk, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Abidin Ünal ile konuşup gelememesi durumunda onun şahit olacağı konusunda karar verdiklerini söyledi.

Öztürk, Şanver'i düğün başladığı sıralarda arayıp tebrik ettiğini, sonrasında ise onun arayıp Orgeneral Ünal'ı telefona verdiğini belirtti. Öztürk, Ünal'ın da Akıncı Üssü'ne gitmesi için kendisinden talepte bulunduğunu öne sürdü.

"Akıncı Üs Komutanı'nı aradığında Hakan Evrim ile görüştüğünü söylemişsin. Şimdi Kubilay Selçuk diyorsun." şeklindeki ifadeye karşılık da Öztürk, ilk önce hangisinin çıktığını iyi hatırlamadığını, ama çok düşünüp bu kişinin İzmir 2. Ana Jet Üs Komutanı Tümgeneral Kubilay Selçuk olduğuna kanaat getirdiğini ifade etti.

Üsse telefon ettiğinde uçakları daha önceden gördüğü için konuşmasında, "Darbeye teşebbüs mü, ne yapıyorsunuz?" sözlerini söyleyip söylemediğinin sorulması üzerine de Öztürk, böyle bir ifade kullanmadığını belirtti. Öztürk, "Komutan sizi bekliyor." denilince hemen kalkıp gittiğini bildirdi.

Öztürk, Mahkeme Başkanı Giray'ın, darbe karşıtı olduğunu söylediğini hatırlatması üzerine, Genelkurmay Başkanı dahil başka rütbelilerin derdest edilmesine rağmen üste nasıl rahat dolaştığı sorusuna karşılık da burada agresif davranışlarda bulunmadığını iddia etti.

Öztürk, Genelkurmay Başkanı Akar'a yönelik eski Tuğgeneral Hakan Evrim'in "İsterseniz sizi kanaat önderimizle görüştürebiliriz." şeklinde bir beyanda bulunup bulunmadığının sorulması üzerine, "Duymadım." diye yanıt verdi.

Akıncı Üssü'nde bulunduğu sırada kimseyi aramayı düşünmediğini, sürekli bir şey olmasın diye bir gözünün Genelkurmay Başkanı üzerinde olduğunu iddia eden Öztürk, komutanın yanındayken hep onun emirlerini yapmaya çalıştığını öne sürdü. Öztürk, enterne edilmiş olmasına rağmen Genelkurmay Başkanı'nın telefonda istediğiyle görüşüp görüşemeyeceğinin sorulması üzerine görüşebileceğini kastederek "Gayet tabi" karşılığını verdi.

Giray'ın, "Netice olarak darbeye karşı mısınız, değil misiniz?" sorusuna, karşı olduğunu belirterek yanıt veren Öztürk, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın yanında "Allah kahretsin deyip kızdım bağırdım. Bu hedef kim, bombalar nereye atılıyor. Ben tepkimi gösterdim. Bana emir verse dese ki 'Akın al şunu ara Milli Savunma Bakanı'nı, al şunu Başbakanı' ben ararım." diye konuştuğunu da bildirdi.

"Darbeyi kim yaptı?" sorusu

Mahkeme Başkanı Giray'ın "Darbeyi kim yapıyor o zaman? Darbeyi ilişkin emirleri kim veriyor?" sorusuna karşılık Öztürk, "Vallahi kimin verdiğini bilemem ben. Genelkurmay Başkanımız dedi ki 'Bunlar bu işe kalkışmışlar' Akın." diye konuştu. Kim bunlar sorusu üzerine ise Öztürk, sabaha kadar 4-5 generalle muhatap olduğunu belirterek, "Bunlar Ömer Faruk Harmancık, Kubilay Selçuk, Hakan Evrim, Kara Havacılık Komutanı Coşkun, bir kişi daha vardı onu hatırlayamıyorum. Onda da karacılık giysisi vardı. Bunların dışında da kimseyle muhatap olmadım." karşılığını verdi.

Giray'ın, "Darbeyi planlayanların kafasında siz darbe karşıtı birisi değilsiniz ki sizi ikinci komutan yapıyorlar ya da Akıncı Üssü'ne gelip arabuluculuk yapmanıza izin veriyorlar." şeklindeki ifadesi üzerine de Öztürk, "Ben iki veya üç listeden bahsedildiğini duydum. Birisinde Genelkurmay 2. Başkanlığına atanmışım, birisinde hiçbir yere atanmamışım, birisini de polislerden öğrendim ki Cumhurbaşkanlığı da varmış." ifadelerini kullandı.

"FETÖ'cü grup yaptı"

Darbeyi kimin yaptığına ilişkin ne düşündüğü sorusunun tekrarı üzerine de Öztürk, "Kesinlikle içinde. Türk Silahlı Kuvvetleri içinde bulunan FETÖ'cü bir grubun, başkalarının desteğiyle dış güçlerin de desteğiyle... Ben buna kanaat getirdim." dedi.

Öztürk, "dış destek"ten kastının sorulması üzerine, Türkiye'nin bölgede ayaklarının üstüne sağlam bastığını gören herkesin olabileceğini belirterek, "Bunun arkasında Almanı da, İngilizi de, Amerikalısı da Rusu da olabilir." değerlendirmesinde bulundu.

Mahkeme Başkanı'nın darbe girişimin arkasında FETÖ/PYD lideri Fetullah Gülen olduğunu söylemesi üzerine de Öztürk, mutlaka kullanıldığını, bunu savunacak bir durumu olmadığını söyledi.

Öztürk, görevli olduğu dönemde FETÖ'cülerle ilgili bir rapor hazırlayıp hazırlamadığının sorulması üzerine, hazırladığını, hatta MİT Müsteşarı Hakan Fidan'a elden 60-65 kişinin ismini verdiğini iddia etti.

Akıncı Üssü'nde bulunduğu sırada karşılaştığı generalleri tanıyıp tanımadığı ve FETÖ ile ilgili bağlantıları hakkında ne diyeceği sorulan Öztürk, "Onları hiç tanımıyorum." dedi.

Bir tek sivil görmemiş

143. filo bölgesinde sivil kimseyi görüp görmediğine ilişkin soru üzerine de Öztürk, "Sivil bir tek kişi görmedim." diye konuştu. Mahkeme Başkanının 6 klasör fotoğraf olduğu ve bunların yarısında sivil bulunduğunu söylemesi üzerine de "Hemen karşımda 3-4 generali gördüm, kim var kim yok bakmadım." ifadesini kullandı.

Bir soru üzerine üste damadıyla da görüşmediğini ve karşılaşmadığını iddia eden Öztürk, "Genelkurmay Başkanının yanına gittikten sonra ona tabi olmaktan başka hiçbir şey düşünmedim." dedi. Öztürk, beş general dışında hiç kimseyle muhatap olmadığını iddia etti.

"Hakan Karakuş'un FETÖ/PYD ile bir ilgisi olduğuna dair bilginiz var mı?" sorusunu da Öztürk, "Olsa, ben damadım olmasına müsaade eder miyim?" yanıtını verdi.

 

Son Güncelleme: 04.08.2017 20:04
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.