06 Temmuz 2015 Pazartesi 20:52
Gergedan Böceği Nedir?

Gergedan böceği çılgınlığı sürüyor. Son zamanlarda ülkemizde farklı bölgelerde ortaya çıkan ve yurtdışında değerinin 90 bin dolar olduğu söylenen "gergedan böceği" nin insanlara herhangi bir zararının olmadığı gibi Türkiye' nin her yerinde bu böceğe rastlanabileceği söylendi. Birçok vatandaş bu sıralar oldukça medyatik olduğu için sık sık karşılarına çıkan böcek için gergedan böceği nedir diye merak etmeye başladı. Gergedan böcekleri hakkında çıkan haberlerin ardından Türkiye' nin farklı yerlerinde vatandaşlar gergedan böceği aramaya ve bulduklarını toplamaya başladı. Fakat vatandaşların yoğun ilsili konusunda uzmanlar uyarıyor. Uzmanların bu konuda görüşleri şöyle: Son birkaç gündür yüzlerce gergedan böceği yakalandı. Bu hayvanlar evlerde beslenmez. Bu şekilde yakalanırmaya devam edilirse bu böceklerin nesli tükenecektir."

BİTKİ VE İNSANLARA ZARAR VERMİYOR
Bu konuda konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Fakültesi Biyoloji  Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ömer Koçak, son günlerde bazı illerde  görülen ve oldukça değerli olduğu söylenen "gergedan böceği" nin, bitki ve insanlara  bir zararının olmadığını ve ülkemizin her bölgesinde görülebileceğini belirtti. Gergedan böceği fiyatı nedir?

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Zooloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gergedan böceği ismi berilen Oryctes  Nasicornis' in Avrupa' nın en büyük böceği olduğunu ve bu böceğin Avrupa dışında Kuzey Afrika  ile Türkiye, İran, Afganistan ve Pakistan'da da görüldüğünü ifade etti. Koçak bu konuda açıklamalarını şöyle sürdürdü: "Diğer böcekler gibi  doğal alanlarda yaşamını sürdüren gergedan böceği, Türkiye'nin her yerinde  görülebilecek bir türdür. Şu anda gündemde olduğu için bu ve bunun gibi türlerin  nesli her zaman tehdit altında. Varlıklarını sürdürebilmeleri için sadece  toplanmalarının önlenmesi değil, aynı zamanda doğal yaşam alanlarının da  korunması gerekir" 

 

gergedan-bocegi-nedir.PNG

 

MEDYATİK BÖCEK GERGEDAN BÖCEĞİ
Son zamanların en medyatik böceği olan Gergedan böceğinin görüldüğü yerlerden biri olan Hakkari' nin Yüksekova  ilçesinde de vatandaşlar evlerinin çevresinde yakaladıkları gergedan  böceklerini belediyenin veteriner hekimi olan Hekim Kaçan' a teslim ediyor. Hekim Kaçan, Hakkari' de gergedan böceğinin özellikle ilaç ve kozmetik  sanayisinde kullanılmak üzere yurtdışına satıldığına dair bilgiler dolaştığına  işaret ederek, şunları söyledi:  "Böceğin 90 bin dolara satıldığını duyan vatandaşlar gergedan böceği  yakalamaya başladı. Bazıları evcil bir hayvan gibi evlerinde besliyor. Bu  hayvanları bir şekilde satarak para kazanmak isteyenler var. Bizler her ne kadar bu hayvanın satılmasının yasak olduğunu ve gergedan böceğinin koruma altında  olduğunu söylesek de önüne geçemiyoruz. Son birkaç gündür yüzlerce gergedan  böceği yakalandı. Bunlardan bazıları bize getiriliyor biz de bunları tekrar doğal  yaşam alanlarına bırakıyoruz. Bu hayvanlar evlerde beslenmez. Bu şekilde  yakalanırsa nesli tükenecektir ama maalesef bazı vatandaşların bunu ticari amaçla  kullanmaya başladığını görüyoruz. Vatandaşlardan bu konuda duyarlılık  bekliyoruz." 
 
GERGEDAN BÖCEĞİ EN SON VAN ERCİŞ' TE GÖRÜLDÜ
inşaat işcisi Metin Baran (45), gergedan böceğini dün gece televizyonda gördüğünü ve daha sonra misafirliğe gittiklerini ve eve döndüklerinde ise bu böcekle karşılaştığını söyledi. Bulduğu gergedan böceğinin ölmemesi için onu özel bir kap içine toprak doldurarak sakladığını da anlatan Baran şunları söyledi: "Dün iftardan önce ailemle birlikte televizyonda izliyorduk. Türkiye'de üç yerde gergedan böceği bulunduğu belirtiliyordu. Biz iftardan sonra ailece misafirliğe gittik. Evimize dönünce çocuklar kanepe üzerinde bir böcek gördüler. Tabii çocuklar korkup dokunamadılar. Böceği yakınan incelediğimde bu akşam televizyonda gördüğüm gergedan böceğinin aynısıydı. Böceğe bir kap içine toprak koyarak kafes yaptım. Böceğe gözüm gibi bakıyorum. Şimdi bu böceği nasıl değerlendireceğimi, nereye vereceğimi doğrusu bilemiyorum”.

 

Ajans Haber

Son Güncelleme: 06.07.2015 21:35
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.