16 Haziran 2016 Perşembe 13:58
Gobustan'dan, Ahlat'a Uzanan Tarihi Yolculuk

BİTLİS (AA) - Bitlis Eren Üniversitesi (BEÜ) Türk dünyası açısından önem taşıyan ve tarihe ışık tutan "Gobustan'ın Gizemi Kıpçaklara Giden Yol" adlı eseri yayınladı.

Azerbaycan sınırlarında bulunan Gobustan'dan başlayarak, Bitlis'in Ahlat ilçesine kadar Türk tarihini anlatan 704 sayfalık kitapta, aynı zamanda 733 tarihi eserin fotoğrafları ve figürleri yer alıyor.

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Doğru, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitelerin en üst seviyede eğitim öğretim veren, bilimsel araştırma ve incelemeler gerçekleştiren mekanlar olduğunu söyledi.

BEÜ olarak özellikle kültürel konularda kitap basmayı ve faaliyetler yapmayı ilke edinmiş bir üniversite olduklarını ifade eden Doğru, şöyle konuştu:

"Bu yıl BEÜ olarak 'Gobustan'ın Gizemi Kıpçaklar'a Giden Yol' adlı büyük bir eseri yayınladık. Bu eserin yazarı ve aynı zamanda danışmanım Prof. Dr. Cengiz Alyılmaz'dır. Alyılmaz, bu kitabı 'ömrümün kitabı' olarak adlandırmakta. En az 15 yıllık bir emeğin sonucu bu kitabı hazırlamıştır. Büyük bir fedakarlıkla ve emekle hazırlanan bu kitabı üniversite olarak basmaktan mutluluk duyuyoruz. Kitabı yayınlanması için üniversitemize veren ve böyle bir eseri büyük emek vererek hazırlayıp bilim dünyasına sunan Alyılmaz'a teşekkürü borç bilirim."

Eserin bugün Azerbaycan sınırları içinde kalan ve son derece önemli bir tarihi ve kültürel mekanı olan Gobustan'ın adının nereden geldiği, bu adın kökeni, yapısı, anlamı, Türkler ve Kıpçaklar ile ilgisini konu aldığını bildiren Doğru, 704 sayfadan oluşan bu kitabın prestij olarak hazırlandığını ve prestij kitap olarak da yayınlandığını ifade etti.

- İlk etapta 3 bin adet basıldı

Orijinal bilgi, bulgu ve belgelerin yer aldığı bu kitabın Türk diline, tarihine, kültür ve uygarlıklarına ışık tutacak önemli bir eser olduğunu vurgulayan Doğru, "Kitapta 733 görsel fotoğraf, çizim tasarım ve harita yer alıyor. Bu açıdan da oldukça önemli bir eser. Üniversite olarak bu kitaptan 3 bin adet bastık. Basım bittiğinde üniversite ve il kütüphanelerine, valiliklere, yurt dışındaki üniversitelere, bütün Türk cumhuriyetlerine tanıtım amacıyla göndereceğiz." dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e bu kitaptan sunmak için randevu girişimlerinin olduğunu belirten Doğru, Aliyev ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir programla kitabı sunmayı düşündüklerini anlattı.

Kitabın özellikle Azerbaycan tarihi açısından oldukça önemli olduğunu ifade eden Doğru, Azerbaycan'da bir organizasyon yaparak kitabı tanıtmayı planladıklarını kaydetti.

Kitabın sadece Kıpçaklar ile ilgili değil, Gobustan'da başlayıp Kıpçaklar'a giden yolu ve o tarihi sürecin tamamını anlattığını dile getiren Doğru, şöyle devam etti:

"Kitapta sadece Azerbaycan'dan kesitler yok. Gobustan'dan başlıyor ve içinde Türk dünyasından ve Türkiye'den kesitler var. Hatta kitapta Ahlat'tan da kesitler yer aldı. Yani sadece Gobustan incelenip bırakılmıyor. Oradaki kültürel değerlerin, Türk dünyası ve Türkiye dahil olmak üzere bağlantıları incelenip, bu bağlantılar ayrıca resimlendirilerek yapılıyor. Mesela kitapta Ahlat'tan da örnekler var. Orhun Kitabelerinden Ahlat'a kadar bütün incelemeler yapılmıştır. Alyılmaz ile daha geniş ve bir konferansla kitabı tanıtmayı düşünüyoruz. Bu sadece kitapla ilgili bir ön bilgi ve ön tanıtım şeklinde olacak."

Gobustan'dan, Ahlat'a Uzanan Tarihi Yolculuk

Gobustan'dan, Ahlat'a Uzanan Tarihi Yolculuk

Gobustan'dan, Ahlat'a Uzanan Tarihi Yolculuk

Gobustan'dan, Ahlat'a Uzanan Tarihi Yolculuk

Son Güncelleme: 22.08.2016 15:43
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.