04 Haziran 2016 Cumartesi 13:03
'Gönüllü Elçiler' Şehir Şehir Türkiye'yi Geziyor

ERZURUM (AA) - HADİ ŞENGÜL - Türkiye'de öğrenim gören yabancı uyruklular, Gençlik ve Spor Bakanlığınca başlatılan "Damla Projesi" kapsamında şehir şehir gezerek, kültürleri tanımaya çalışıyor.

İllerde huzurevi ile eğitim kurumlarının aralarında bulunduğu çeşitli yerleri ziyaret eden, okul tadilatı gibi çalışmalarda da yer alan öğrenciler, "Türkiye'nin gönüllü elçileri" olma yolunda ilerliyor.

Proje kapsamında 20 yabancı uyruklu öğrenci, Erzurum'un Palandöken ilçesindeki Mustafa Kemal Ortaokulu'ndaki çocuklarla bir araya geldi. Öğrenciler, şarkı ve şiirler eşliğinde, okulun duvarlarına çizgi film kahramanlarının resimlerini yaptı.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Müşaviri Metin Ayvazoğlu, AA muhabirine, Damla Projesi'nin 3 yıldır devam ettiğini söyledi.

Çalışmayla yabancı ve Türk öğrencileri kaynaştırmayı planladıklarını belirten Ayvazoğlu, "Sabah çok erken saatlerde kalkıyoruz. Huzurevi ve okullara gidiyoruz. Çocuklarla, yaşlı amca ve teyzelerimizle bir araya geliyoruz. Onlarla kahvaltı yapıp yemek yiyoruz. Aile ziyaretleri yapıyoruz. Bunu aileye çok duyurmadan yapıyoruz ama yandaki komşunun perdesini açıp bakmasını da istiyoruz." dedi.

Ayvazoğlu, huzurevleri, sevgi evleri ve engelsiz yaşam merkezleri konusunda farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

Buralarda yaşayanların hayatlarına dokunuşlar yaptıklarını dile getiren Ayvazoğlu, şöyle konuştu:

"Dünyanın farklı farklı yerlerinden gelmiş insanların okulları, huzurevini, sevgi evlerini ziyaret etmelerini önemsiyoruz. Bir uyanış olsun istiyoruz. Onların da biz gittikten sonra devamlı buralara gelip ziyaret etmelerini istiyoruz. Onların ihtiyaçlarını karşılasınlar istiyoruz. Gruplar 40'ar kişi, bayan ve erkeklerden oluşuyor. Şu anda Erzurum'daki öğrencilerimiz 20 farklı ülkeden erkek grubunu oluşturuyor. Bu çalışmaların yanı sıra kuş yuvaları yapıyoruz, çevre, mezarlık temizliği ve akşamları da çalıştaylar yapıyoruz. Toplam gitmeyi planladığımız şehir sayısı 46 civarında."

Eğitimci Mehmet Salih Köse de projede yer alan öğrencilerin çalışmalara gönüllü katıldığını ifade etti.

Köse, "Burada hedef, kaynaşma, barışma, konuşma ve kucaklaşma. Bu ruhu vermeye çalışıyoruz. Hangi dilden, hangi renkten olursa olsun huzur içinde kucaklaşarak, konuşarak, anlaşarak ve birleşerek proje gerçekleştiriyoruz. Bu projenin ruhu budur." dedi.

Çeşitli ülkelerden gelerek Türkiye'de üniversite okuyan gençlere ülkeyi tanıttıklarını kaydeden Köse, "Bunlar, Türkiye'nin manevi gönüllü elçisi olup, Türk halkını tanıyor. Bu sosyal proje çerçevesinde Türk halkının misafirperverliğini görüyorlar. Türkiye'nin demokratik bir ülke olduğunu da görmüş oluyorlar. Gelen öğrencilere de ülkelerinde bu projeyi uygulamalarını tavsiye ediyoruz." ifadelerini kullandı.


Son Güncelleme: 22.08.2016 13:36
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.