02 Ağustos 2016 Salı 11:58
Hakkari Ve Şırnak Yerine Yüksekova Ve Cizre İl Oluyor

İKİ İL İLE İLGİLİ ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİK

Tasarıya göre, Hakkari ve Şırnak il olmaktan çıkarılacak. Bunun yerine Yüksekova ilçesi merkez olmak üzere Yüksekova; Cizre ilçesi merkez olmak üzere de Cizre adıyla iki yeni il kurulacak.

Tasarı TBMM'den geçerse, il olmaktan çıkarılan Hakkari Belediyesi de Çölemerik adıyla yeniden yapılandırılacak. Şırnak Belediyesi deNuh adıyla yeniden yapılandırılacak.

İSİMLERİ NEDEN DEĞİŞİYOR?

İlçe haline getirilmesi önerilen Hakkari'nin eski adı Kürtçe Colemêrg'den gelen Çölemerik'ti. Hakkari yeni düzenleme Meclis'ten geçerse Hakkari yine eski adını alacak. Yine il haline getirilen Şırnak'ın eski adı da Nuh'un şehri anlamına gelen Şehr-i Nûh'tu.

TERÖRLE MÜCADELE KAPSAMINDA GÜNDEME GELMİŞTİ

Hakkari ve Şırnak'ın şehir merkezlerinin taşınması terörle mücadele kapsamında gündeme gelmişti.

Terör olaylarının şehir merkezine uzak olan Cizre ve Yüksekova'da daha yoğun olması, bu nedenle kontrol ve müdahalede zaman kaybı yaşandığı belirtiliyordu.

İki ilin coğrafi durumları da kararda etkili olan nedenlerden. Şırnak ve Hakkari merkezlerinin dar bir alanda olduğu, Cizre ve Yüksekova'nın ise genişlemeye daha uygun bir coğrafi yapıya sahip olduğu biliniyor.

Son Güncelleme: 02.08.2016 12:40
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.