28 Nisan 2015 Salı 09:57
HSYK üç hakimi görevden aldı

HSYK, Hidayet Karaca hakkında tahliye kararı veren hakimleri görevden aldı

HSYK 2. Dairesi, 14 Aralık tutukluları hakkında tahliye kararı veren hakim ile "reddi hakim" taleplerini kabul eden hakimi görevden uzaklatırdı.

HSYK müfettişleri, İstanbul 29. Asliye Ceza Mahkemesi Hakimi Metin Özçelik ve İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Mustafa Başer için görevden uzaklaştırma kararı verdi.

MÜFETTİŞLER ÖN RAPOR HAZIRLADI

Bu arada, HSYK müfettişlerinin toplantıda tahliyelerle ilgili ön rapor hazırladığı öğrenildi. Raporda tahliye kararı veren hakimlerin açığa alınmasının istendiği öne sürüldü.

MAHKEMELER ARASINDA "TAHLİYE" SAVAŞI

14 Aralık operasyonlarında tutuklanan Hidayet Karaca ile bazı polisler hakkında İstanbul 32. Asliye Ceza Mahkemesi tahliye kararı verdi. Tutukluların avukatları tarafından 10. Sulh Hakimliği'nde devam eden davayla ilgili 29. Asliye Mahkemesi'nde reddi hakim talebinde bulunuldu. Mahkeme ise talebi haklı buldu.

Avukatlar daha sonra yetkisi olmadığı halde 32. Asliye Mahkemesi'ne tahliye talebinde bulundular. Asliye Mahkemesi de yetkisini aşarak tahliye taleplerini yerinde buludu.

Ancak, İstanbul Başsavcılığı devreye girerek mahkemenin verdiği kararın geçersiz olduğunu, nöbetçi savcının "tahliye müzekkeresi"ni uygulamamasını istedi. Daha sonra İstanbul 10. Sulh Hakimliği, yeni bir karar alarak tahliye kararlarının "yok hükmünde" olduğunu duyurdu. 

HSYK DEVREDE

29. VE 32. Asliye Mahkemeleri'nin bu kararları üzerine HSYK devreye girdi. Görevlendirilen iki müfettiş, iki mahkemenin hakimleri hakkında ön rapor hazırlayarak Ankara'ya gönderdi. Raporda iki hakimin derhal görevden uzaklaştırılması talep edildi.
HSYK da bugün saat 14.00'de toplandı. Toplantıda durumu görüşülen iki hakim hakkında görevden uzaklaştırma kararı alındı.

TAHLİYE KARARINDA ISRAR

HSYK'nın toplandığı saatlerde ise İstanbul 32. Asliye Mahkemesi yeni bir karar daha aldı. Mahkeme, daha önce verdiği tahliye kararının kesin olduğunu, uygulmaayanlar ile 10. Sulh Hakimliği hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı.

Son Güncelleme: 28.04.2015 09:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.